DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

eStat: Vergne minden téren remekelt

Azt nehéz lenne vitatni, hogy ki a Formula–E történetének két legsikeresebb versenyzője, a listavezető Jean-Eric Vergne viszont egyre inkább jogot formálhat a harmadik pozícióra – di Grassi pedig végre dobogós.

Jean-Eric Vergne harmadik győzelmét szerezte a Formula–E-ben, amivel az örökranglista negyedik helyére jött fel, Rosenqvisttel és Prosttal holtversenyben – náluk több ePrix-t csak Buemi (12), valamint di Grassi (6) és Bird (6) tudott megnyerni.

Az előző részben elmélkedtünk kicsit a német versenyzőkről, nos a franciák esetében épp fordított a helyzet, hiszen miközben az F1-ben 1996 óta hiába várnak újabb futamgyőzelemre, addig a Formula–E-ben már hatnál járnak 39 futamon, azaz a széria eddigi versenyeinek 15,4%-a az övék lett.

Érdekességként hozzátehetjük, hogy a francia anyanyelvű pilóták már 20 győzelemnél járnak, azaz Buemi, Prost, Vergne és d’Ambrosio a versenyek több mint felét követően franciául köszönthették volna „édes anyanyelvükön” a szurkolóikat, ha ez a FE-ben is szokás lenne…

Vergne csapata, a Techeetah szintén harmadik győzelmét szerezte mindössze második szezonjában – ez a győzelmi örökranglista negyedik helyét jelenti a számukra az e.dams (15), az ABT (7) és a Virgin (6) mögött.



És még mindig Vergne: a francia immár hetedszer szerzett rajtelsőséget (tegyük hozzá, igen érdekes körülmények között), amivel Buemi (9) mögött a széria második legnagyobb edzésmenőjének számít. Idei harmadik pole-ja ráadásul máris a legtöbb, amit valaki egy szezonban szerzett – erre korábban hétszer is volt már példa, még egy rajtelsőség viszont átírja a FE-rekordok könyvét.

Lucas di Grassi a szezon hatodik versenyén szerezte meg idei első dobogós helyezését – erre korábban sosem kellett az első futamnál tovább várnia, sőt, a brazil kimondottan év eleji specialistának számított, hiszen az első három idény első három-három versenyén csak egyszer maradt le a pódiumról.

A brazil 21. dobogójával ismét egyedül áll a vonatkozó örökranglista élén Buemi előtt. Vergne és Bird egyaránt a 12. alkalommal állhattak fel a pódiumra, így övék a megosztott harmadik hely a széria történetének két legsikeresebb pilótája mögött.

Alex Lynn hatodik helyével rövid FE-karrierje eddigi legjobb eredményét jegyezte.

Először fordult elő a szériában, hogy Nico Prost két egymás utáni futamon nem szerzett pontot. A francia 34 pontgyűjtésével így is vezeti a vonatkozó örökranglistát.

Vergne-nek viszont zsinórban 12. alkalommal is összejött legalább egy (sőt, legalább négy) bajnoki egység, ami a negyedik leghosszabb pontszerző sorozat a FE történetében.

Először lett a leggyorsabb kör a végül nyolcadik helyen záró Jose Maria Lopezé – e tekintetben nagy a szórás, az eddigi 39 ePrix-n már a 17. versenyző, akinek ez összejött.

A FanBoostot ezúttal Buemi, Abt és Rosenqvist kapta meg, sorrendben 21., 13. és 2. alkalommal. A svájci és a német ezzel második és harmadik és az örökranglistán di Grassi (22) mögött, míg a svéd első FanBoostját követően egyből duplázott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: