DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Vergne elképesztő védekezéssel nyert Uruguayban

A pole-t megöröklő francia egyetlen kör erejéig sem engedte ki a kezéből a vezetést, és sikerrel tartotta mögött a büntetett Lucas di Grassit a Punta del Este ePrix-n.

A büntetések miatt az ötödik helyről pole-ba érő Jean-Eric Vergne sikerrel védte meg első helyét a rajt után, mögötte pedig Lucas di Grassi vezette fel az Alex Lynn, Oliver Turvey és Daniel Abt autóiból álló követőbolyt. Az első kiesőig egy kört kellett várnunk, hiszen Nick Heidfeld alatt – akárcsak Mexikóvárosban – megadta magát a Mahindra, s bár a versenybíróság még két körig kivárt, behívta a biztonsági autót, hogy eltakarítsák a peches német autóját.

A hatodik körtől ismét versenytempót vett fel a mezőny, az első hatos, Sebastien Buemivel bezárólag pedig hamar 2-2,5 másodperces előnyre tett szert a többiekkel szemben. Amíg Vergne magabiztosan tartotta magát az élen, techeetahos csapattársa, André Lotterer folyamatosan csúszott hátrafelé, a 10. körben már a 13. helyen haladt. Akárcsak Buemi: a svájci hibázott az egyik sikán előtt, megütötte az autója futóművét, és pillanatok alatt kizúgott a pontszerzők közül.



A sorozat második bajnoka bár kényszerű autócserét hajtott végre, minden reményét elveszítve arra, hogy akárcsak közel tudjon kerülni két itt szerzett győzelméhez. Ezalatt Oliver Turvey leszakadt a Vergne-di Grassi-Lynn-Abt négyestől – meglepő volt a két Audit az első négyben látni, különösen annak fényében, hogy a csapat mindössze hatodik helyen állt Punta del Este előtt a pontversenyben.

A 19. körben Vergne és di Grassi is megejtette az autócserét, a sorrend viszont nem változott közöttük a boxkijáraton. Eggyel hátrébb viszont igen, hiszen Abt átugrotta Lynnt, sőt, a brit pilótát még csapat- és honfitársa, Sam Bird is meg tudta előzni túl sokáig tartó kiállása miatt. Az időmérőn peches Felix Rosenqvist is jól jött ki a kavarodásból, hiszen a hatodik helyig tornázta fel magát.

Amíg di Grassi egy balul elsült előzési kísérlet miatt leszakadt Vergne-ről, a kettős Audi-dobogó reménye banális hibán úszott el: Daniel Abtnak újból ki kellett állnia csapatához, ugyanis nem kötötték be rendesen az autójába – a mexikóvárosi győztes a 15. pozícióba csúszott vissza ezzel baklövéssel.

A négykarikás autó remek tempóját aláhúzta, hogy a címvédő gyorsan visszatért a Techeetah mögé, azonban hiába nézelődött néha centiméterekre Verge autója mögött, előznie nem sikerült. Annál inkább Mitch Evansnek, akit megbüntettek az időmérő után autójának szabálytalansága miatt – az új-zélandi előbb Rosenqvistet, majd bátor manőverrel Lynnt utasította maga mögé.

Az élen álló duó addig-addig nyüstölte egymást, amíg magukra nem húzták Sam Birdöt, három körrel a vége előtt – változás azonban nem történt, így Jean-Eric Vergne szezonbeli második győzelmével megszilárdította pozícióját a tabella élén. Lucas di Grassinak címvédőként hat versenyt kellett várnia arra, hogy dobogóra álljon, Sam Bird pedig harmadik alkalommal vitte célba a DS Virgint az első három között Hongkong és Marrakesh után.

A Punta del Este ePrix végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: