DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Formula-E

Végre gyorsabb és erősebb lesz a Formula-E

A csapatok örömmel fogadják a hírt, végre növekszik a tempó az elektromos sorozatban - igaz, így nehezebb lehet majd teljesíteni a versenyeket.

Immár két éve beszélnek arról a Formula-E-ben, hogy megemelik a verseny közben felhasználható energiát, de mindeddig nem véglegesítették a dolgot - ezen a héten azonban elfogadta az ötletet a Motorsport Világtanács, így a következő szezontól már erősebb autókat láthatunk a futamok során.

Az elektromos sorozatban 200 kW energiával dolgoznak a technikák az időmérő során, de a versenyen ezt eddig 170 kW-ra limitálták - ezentúl 180 kW lesz ez a határ. Ez viszont azt is jelenti, hogy az energiamenedzselésnek még nagyobb szerepe lesz a versenyek során.

fe



"Szerintem ez attól függ majd, hogy milyen hosszúak lesznek a futamok. Ha nő a versenytáv, vagy legalábbis nem csökken, akkor nehezebb lesz teljesíteni nagyobb energia mellett" - nyilatkozta a témáról az Andretti csapatfőnöke, Roger Griffiths. "Ezt viszont kompenzálhatjuk azzal, ha hatékonyabbá tesszük a technikát, hiszen ezen dolgozunk."

Maro Engel (Venturi) szerint ez egy "extrém pozitív" változás, mert meg fog nőni a tempó és az akkumulátorok hőmérsékletei is változni fognak. "Ez különbséget fog jelenteni az idén szerzett adatokhoz képest, a versenyeink gyorsabbak lesznek. Ez a fő cél a Formula-E-vel kapcsolatban, ez pedig egy nagyon jó ötlet."

Az Autosport szaklap forrásai szerint a csapatok egyébként lobbiznak azért, hogy ismét legyen évközi teszt a sorozatban, ami idén elmaradt. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: