DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
Formula-E

Nem sokon múlt, hogy a Sauber is beszálljon a Formula-E-be

Kijelenthető: aki él és mozog, ráadásul még versenycsapatot is működtet, az ma a Formula-E-ben akar lenni. Monisha Kaltenborn most elárulta, nagyon kevésen múlott, hogy a kezdetekkor csatlakozzanak a sorozathoz - de még most sem késő.

Kár lenne tagadni: pillanatnyilag a legnagyobb mértékben gyarapodó és a versenycsapatok számára legvonzóbb sorozat az elektromos hajtást, vagyis a jövő technológiáját használó Formula-E. Már számos olyan nagyvállalat is szerepet vállal a bajnokságban, amelyeket elsősorban a Formula-1-ből ismer a közönség, most pedig fény derült arra, hogy egy olyan privát F1-es istálló is komolyan érdeklődik a részvétel iránt, amelyről eddig ezt kevesen gondolták volna: a Sauber.

sauber-ericsson



„A kezdetektől fogva szemmel tartottuk a sorozatot, ők pedig a legvégsőkig fenntartottak számunkra egy helyet” - beszélt a 2014-es debütálás reális esélyéről a svájci istálló csapatvezetője, Monisha Kaltenborn. „Nekünk azonban akkoriban más problémákat kellett megoldanunk, és nem volt szükségünk egy újabbra. Pedig nagyon komolyan fontolgattuk, de az időzítés nem volt megfelelő, ilyenkor pedig nem szabad erőltetnünk.”

„Továbbra is mérlegeljük a lehetőségeket, és az ajtó még nem zárult be előttünk. Ha engedélyezett lenne a saját karosszéria építése, nekünk az sem jelentene gondot, hiszen hosszú ideje foglalkozunk ezzel más sorozatokban.”

2014 abból a szempontból ideális csatlakozási pont lett volna a Sauber számára, hogy akkor a mezőnyt elsősorban még hozzájuk hasonlóan privát, vérbeli versenycsapatok alkották, a nevezést ugyanis olyanok adták le, mint az Abt, az Andretti, a DAMS vagy a Dragon Racing. Azóta viszont szinte az összes istállóhoz hozzátársult egy nagy autógyártó vagy egy elektromos járművekre szakosodott cég, így ma már részese a versengésnek a Renault, az Audi, a Jaguar, a DS és a BMW is, nem beszélve arról, hogy a Mercedes is belebegtette várható 2018-as érkezését.

simona

A legközelebbi kapcsolat a Sauber és az FE-között? Korábbi tesztpilótájuk, Simona de Silvestro elektromos versenyautót vezet Genfben

Noha az F1-ben az elmúlt években elsősorban anyagi nehézségei miatt címlapra kerülő Sauber továbbra sem tett le az FE-hez való csatlakozásról, Kaltenborn tudja, hogy a nagy gyártók érkezése és a költségek elharapózása miatt egyre nehezebb lesz a dolguk.

„A Formula-E-ben kezdetekkor jelenlévő csapatok közül néhányan már nem tagjai a mezőnynek. Eleinte még egy-egy ismert istálló vagy személy nevezett, de ma már kezdik a nagy gyártók átvenni az uralmat” - mutatott rá az osztrák-indiai csapatvezetőnő. „Az érkezésükkel pedig máris megfigyelhető a költségek megugrása, még úgy is, hogy megtartották az egységes karosszériát. Már most látszik, hogy hogyan fog egyre több lehetőség megnyílni előttük, ami azt is jelenti, hogy az egész sorozat nagyon drágává válik majd.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: