DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

A Mercedes nagy dobása: 2018-tól Formula-E!

A Formula-1 jelenlegi domináns csapatának álláspontja is az, hogy pár év múlva már az elektromos Formula-E lesz a leginkább mérvadó sorozat a gyártók számára. Szinte biztosan belépnek, de vajon ezzel ki is szállnak az F1-ből?

Az elmúlt hónapok híreiből is látszik, hogy mekkora mértékben megnőtt a világ nagy autógyárainak érdeklődése a harmadik szezonját kezdő Formula-E iránt, amely kizárólag elektromos hajtással működő autókat versenyeztet. A sorozatban máris olyan márkák vállalnak kisebb-nagyobb szerepet, mint a Renault, az Audi, a Jaguar, a BMW és a DS, megspékelve néhány kizárólag elektromos járművekre specializálódott vállalattal.

A napjainkban a motorsportok világának legsikeresebb gyártói közül a Mercedes volt az egyik olyan, amely eddig látványosan hallgatott a sorozattal kapcsolatban, így viszont csak még nagyobb meglepetésként érkezett a friss bejelentés, miszerint október 4-én opciós szerződést kötöttek a Formula-E-vel, amely lehetővé teszi számukra, hogy 2018-tól csatlakozzanak a sorozathoz.

mercedes-formulae



Az elektromos bajnokság most a hétvégén startoló harmadik évadára készül, a Mercedes pedig a 2018-2019-es ötödik szezontól szeretne kezdeni. Korábban erre nem is nagyon lenne lehetőség, hiszen egyelőre tíz csapatban van limitálva a résztvevők száma, és csak mindenki hozzájárulásával lehetne bővíteni a mezőnyt - két év múlva azonban két új istálló számára kínálnak helyet. 2018 azért is ideális beszállópont egy nagy gyártó számára, mert a McLaren által gyártandó akkumulátorok révén onnantól kezdve már autócsere nélkül, egyetlen versenygép használatával teljesíthetőek lesznek a futamok, ami a nagyvállalatoknak is vonzóbbá teszi a kategóriát.

„Nagy érdeklődéssel szemléltük a Formula-E gyarapodását” - kommentálta a bejelentést a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff. „Jelenleg az autóversenyzés jövőjének minden lehetőségét számításba vesszük, és nagyon örülök, hogy megkötöttük a szerződést, amely lehetővé teszi számunkra a csatlakozást az ötödik szezontól.”

„A jövő autóiparában az elektromos hajtás hatalmas szerepet fog játszani. A versenyzés mindig is egy kutatás-fejlesztési terület volt az autógyártásban, ez pedig a Formula-E szerepét meghatározóvá teszi.”

Ct6jvsaWEAAVjgL

A Mercedes 2018-as csatlakozása tehát még nem jelenthető ki 100%-osan, az FE és a gyártó által most megkötött szerződés azonban garantálja a németeknek, hogy biztosan lesz számukra hely, ha a belépés mellett döntenek. Pillanatnyilag pedig határozottan az a szándékuk, hogy belépjenek.

A 2018-as naptári év vége érdekes fordulat lehet a Mercedes motorsport-programjában is. A Formula-E szezonja várhatóan ősszel indul majd, de ugyanannak az évnek a végén jár le a stuttgartiak szerződése két Formula-1-es sztárjukkal, Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel is. Vajon megtartják gyári csapatukat mindkét kategóriában, vagy áthelyezik a hangsúlyt az elektromos versenyzés világára? A kérdésen bizonyára el fog még rágódni a sport néhány hónapig.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: