Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. augusztus 20. kedd
Formula-E

FE: Buemi-siker és megtagadott csapatutasítás

A fordulatos berlini versenyt Sebastien Buemi remek győzelme mellett a versenybírák megalapozatlan döntései és az Abt csapatutasítása teszik emlékezetessé – amelynek Daniel Abt nem tett eleget.

A pole-pozíciót Jean-Eric Vergne szerezte meg a szezon utolsó előtti versenyhelyszínén, a Berlin ePrix-n Sebastien Buemi, Daniel Abt, Bruno Senna és Nick Heidfeld előtt a déli időmérő edzésen. Sennát és Heidfeldet azonban, akárcsak a 12. és 15. helyen végző d’Ambrosiót és Sarrazint, szabálytalan guminyomás miatt kizárták a kvalifikációból, ezzel a rajtrács végére száműzték őket. A bajnokságot vezető Lucas di Grassi csak 10. lett az időmérőn, ami az indulási sorrend 8. helyére változott a büntetések után.

Az időmérőn kikapott, a rajt után azonban Buemi rögtön átvette a vezetést Vergne-től, aki az utolsó kanyarban visszaszúrt, a kör végén tehát már őt jegyezték éllovasként. Nem maradt kavarodás nélkül a futam eleje, Bruno Senna első és René Rast hátsó szárnya sérült meg. Di Grassi két pozíciót is nyert az első kanyarokban. Két versenyzőt is bokszba intették sérült autója miatt, Rastot, Piquet-t és a negyedik helyen álló Sam Birdöt.

Buemi és Vergne csatájában a 6. körben következett az új fejezet, mikor a svájci átvette a vezetést, és el is szakadt a DS Virgin ritmusból kizökkentett versenyzőjétől, akit Abt azonnal támadni kezdett. A hazai pályán versenyző német a 11. körben előzte meg vetélytársát, aki a tempót továbbra sem találta meg – Prost és di Grassi estek rá. Vergne korábban elveszítette egyik kerékvédő idomát, ezért ő sem kerülhette el a három másik versenyző sorsát, megkapta a bokszba hívó fekete zászlót narancssárga körrel. Mielőtt még eleget tehetett volna a felszólításnak, a sikánban első szárnya is leszakadt és végigsúrolta a falat. Mivel azonban az autócserék már esedékesek is voltak, Vergne egyszerűen átült a kiintett versenygépből ép masinájába.

A kiállásokat Buemi kezdte a 25. körben, aki ez idő tájt már 9 másodperccel vezette a versenyt Abt előtt. Mögötte di Grassi volt az, aki remek felzárkózást produkált, miután hosszú ideig üldözte a harmadik helyen álló Prostot, felugrott a dobogós pozícióba is. Felmerült a kérdés, vajon csapata nem utasítja-e a másik versenyzőt, az előtte haladó Abtot, hogy adja át a pozíciót a bajnokságban Buemivel küzdő di Grassinak. A brazil viszont más miatt is aggódhatott, a képernyőn megjelenő üzenet szerint ugyanis vizsgálni kezdték őt a teljes pályás sárga zászló alatt való gyorshajtás miatt.

A korábban túlságosan sok energia felhasználásáért áthajtásos büntetést kapó Loic Duval késői balesete miatt azonban az utolsó körökben bejött a biztonsági autó, amely az utolsó két körben állt ki – Buemi korábban 10 másodpercre rúgó előnye semmivé oszlott. Az Abt autói nem voltak képesek támadni őt, ráadásul kettejük között sem történt helycsere annak ellenére, hogy a csapat erre szólította fel német pilótáját.

Szezonja harmadik, december óta első győzelmét szerezte Buemi, a csapatának ellentmondó Abt pedig hazai pályán gyűjtötte be a második helyet, eddigi pályafutása legjobb eredményét a Formula-E-ben. Di Grassi száz százalékos dobogós rátája folytatódik (ideértve Mexikót, ahol első helyről zárták ki). A brazil versenyző így az utolsó, két futamból álló londoni szezonzárót egy pont előnyből várhatja Buemivel szemben.

Prost és Vergne értek célba a legjobb öt között, a hátrasorolásokból és kiintésekből legtöbbet profitáló Robin Frijns pedig hatodik lett. Heidfeld a hetedik pozícióba ért vissza a mezőny végéről, a sérült autó miatt bokszba kényszerített versenyzők közül pedig a 11. helyezett Bird zárta a futamot legelöl.  

 

Versenyző

Csapat

Autó

Hátrány

1.

Sebastien Buemi

e.dams

Renault/-

53:46.086

2.

Daniel Abt

Abt

ABT Schaeffler/-

1.767

3.

Lucas di Grassi

Abt

ABT Schaeffler/-

2.381

4.

Nicolas Prost

e.dams

Renault/-

3.328

5.

Jean-Eric Vergne

Virgin

Virgin/-

4.927

6.

Robin Frijns

Andretti

Spark/-

6.501

7.

Nick Heidfeld

Mahindra

Mahindra/-

7.700

8.

Mike Conway

Venturi

Venturi/-

8.305

9.

Simona de Silvestro

Andretti

Spark/-

12.473

10.

Stephane Sarrazin

Venturi

Venturi/-

13.241

11.

Sam Bird

Virgin

Virgin/-

1 kör

12.

Oliver Turvey

China

NEXTEV TCR/-

1 kör

13.

Nelson Piquet Jr.

China

NEXTEV TCR/-

1 kör

14.

Ma Qing Hua

Aguri

Spark/-

1 kör

15.

Bruno Senna

Mahindra

Mahindra/-

2 kör

16.

Jerome d'Ambrosio

Dragon

Venturi/-

3 kör

-

Rene Rast

Aguri

Spark/-

kiesett

-

Loic Duval

Dragon

Venturi/-

kiesett

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?