DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Formula-E

FE: Di Grassi újra nyert, Buemi felzárkózott

A brazil hibátlan versenyt teljesített, Vergne hazai pályán dobogóra állt, Buemi pedig Bird hibába kényszerítésével szerezte meg a pódium legalsó fokát a Formula-E párizsi versenyén.

A szezonja harmadik pole-pozícióját szerző Sam Bird Lucas di Grassit utasította maga mögé az időmérőn, de előnye csak a start pillanatáig tartott – a Fomula-E 2015-16-os szezonja hetedik állomását jelentő párizsi verseny rajtjánál nemcsak di Grassi, de csapattársa, Jean-Eric Vergne is megelőzte a DS Virgin pilótáját.

A bajnokságot 101 pontjával vezető di Grassi azonnal jó tempót diktált, két kör után már 2 másodperces előnye volt, amelyet aztán lassan növelt. Loic Duval volt a verseny első kiesője, akinek autója megállt, ezért rövid teljes pályás sárga zászlót léptettek életbe. A csak 8. pozícióból rajtoló Sebastien Buemi fokozatosan lépdelt előre, a 9. körben feljött a 6. helyre, majd Stephane Sarrazint is támadta. Buemi Vergne-nyel és Duvallal együtt megkapta a rajongók által megszavazott FanBoostot a versenyre.

Bár a Virgin versenyzői rövid időre 1,5 másodpercre csökkentették di Grassi előnyét, amely korábban a 3-at is elérte, inkább egymással bonyolódtak csatába – az autók össze is értek, de Birdnek nem sikerült megszereznie a második helyet, viszont ismét kezdtek lemaradni a braziltól.



Di Grassi, Vergne és Bird sorrendje változatlan maradt a kiállások után, Buemi pedig a negyedik pozícióba lépett fel. Miközben az Abt versenyzője 4 másodperc fölé tornázta előnyét, az összetettben második helyet elfoglaló Buemi a 32. körre utolérte a két Virgint. Számos kísérlete kudarcba fulladt, még a FanBoost segítségével is, végül aztán Bird ajándékozta neki a dobogós pozíciót: a brit pilóta hibázott, a bukótérbe szaladt az 1-es kanyarban, és a 6. pozícióba esett vissza.

Pillanatokkal később, a 41. körben az első versenyét teljesítő Ma Csing-hua törte össze autóját. A maradék négy kör a biztonsági autó mögött zajlott. A versenyt végig kezében tartó Lucas Di Grassi sorozatban harmadik győzelmét szerezte Párizsban (a statisztikákban csak kettőt találunk, mivel Mexikóban kizárták), ezzel 11 pontra növelte előnyét a bajnokságban. Jean-Eric Vergne második lett hazai futamán, és Sebastien Buemi állt még a dobogóra.

Bird hibájának köszönhetően nyert egy-egy pozíciót két francia pilóta, Nicolas Prost és Stephane Sarrazin, a hatodikként beérő brit mögött Frijns, da Costa, Senna és Abt végzett a pontszerző helyeken. Az időmérős ütközés miatt csak utolsó két helyről induló Nick Heidfeld és szabadedzéseken még leggyorsabb Oliver Turvey csak 12. ás 13. helyen zárta a 45 körös futamot. Duval és Ma Csing-hua mellett az egyedüli kieső Nelson Piquet Jr. volt.

A párizsi verseny végeredménye:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: