DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Formula-E

Di Grassi nyert, Buemi rombolt Long Beach-ben

Lucas di Grassi visszavette a vezetést a Formula-E tabelláján, miután Sam Bird megelőzésével kontrollált győzelmet aratott, fő bajnoki riválisa, Sebastien Buemi pedig eközben mással vetette magát észre.

942796_1680559552233624_1114819872808635413_n



A rajtnál gond nélkül eljött a mezőny, Bird megtartotta a vezetést di Grassi és Sarrazin előtt. Az első komolyabb átrendeződés akkor következett be, amikor a mögöttük haladó Nick Heidfeld hibázott, és a ritmusából kiesve elveszített néhány pozíciót - ezzel helyét átadta Robin Frijnsnek, ő maga pedig visszaesett Sebastien Buemi mögé.

Az e.dams-Renault svájcija a 7. helyről rajtolva igyekezett magát felverekedni az élre, amit a szezon során már többször is megtett, ezúttal azonban nagyot botlott. Daniel Abtot még sikerült egy szemfüles manőverrel megelőznie a hajtűben, pár körrel később azonban ugyanezt már nem tudta kivitelezni Frijnsszel szemben. Buemi a két autó pozícióját elmérve hátulról belerohant a holland Andrettijébe, önmaga első és riválisa hátsó szárnyát letörve ezzel, egyúttal tönkretéve mindkettőjük versenyét. A bokszba kellett hajtaniuk, és még az autócserék ideális ideje előtt átültek a másik gépbe, ezzel szinte lehetetlenné vált, hogy pontszerző helyen érjenek célba. 

 

.@Sebastien_buemi @RENAULTedams takes fifth place from @Daniel_Abt @abt_formula_e #LBePrix

Közzétette: FIA Formula E – 2016. április 2.
Buemi bemutatja: Így előzzünk

Eközben az élen a Bridre végig tapadó di Grassi sikeres manővert hajtott végre, így átvéve a vezetést, amit a bokszkiállások után is képes volt megtartani. Hamarosan pedig Bird hibázott, amikor a gumifalnak csúszott, de autójában nem keletkezett kár, így a 7. helyen vissza tudott állni a küzdelembe. Még a verseny alatt elmondta, amikor a későbbi safety car-periódus alatt bejelentkeztek a rádióján a kommentátorok, hogy vezetői hiba okozta kicsúszását, hiszen rosszul mérte fel a hideg gumik viselkedését. 

 

WATCH @Sebastien_buemi @RENAULTedams send @RFrijns @AmlinAndrettiFE into a spin, and a change for the lead! #LBePrix

Közzétette: FIA Formula E – 2016. április 2.
Buemi bemutatja: Így ne előzzünk

A biztonsági autó nem sokkal a hajrá előtt lépett pályára, amikor az autójával továbbra is szenvedő Nelson Piquet a kerékvetőn átugratva a falhoz csapta a China Racing autóját, amit önmaga már nem is tudott biztonságos helyre kormányozni. A mezőny még három körre kapott zöld jelzést, de ekkor már az autók összesűrűsödése ellenére sem történt nagy változás, leszámítva, hogy az időmérő megnyerése után technikai szabálytalanság miatt az utolsó helyre száműzött, majd onnan a pontszerzők közé magát felküzdő Antonio Felix da Costa autója megállt, így végképp rossz szájízzel kellett befejeznie hullámvasútszerű napját.

Di Grassihoz nem tudott támadási közelségbe kerülni a mögötte haladó Stephane Sarrazin, aki második helyével így is elégedett lehet, hiszen számos balszerencse után a Venturival végre megszerezte önmaga első dobogóját. A harmadik helyre Daniel Abt jött be, ezáltal az Audi Sport Abt csapat kettős pódiummal zárta a hétvégét, ami igazi elégtétel di Grassi mexikói kizárása után.

A második legerősebb csapatteljesítményt a Mahindra nyújtotta, hiszen Heidfeld és Senna a 4. és 5. helyen jöttek be, megelőzve Birdöt és a Dragon Racing két autóját. Az utolsó két pontszerző helyet Simona de Silvestro és Mike Conway kaparintották meg, akik első alkalommal végeztek a legjobb tízben.

A szezont még dominánsan kezdő e.dams katasztrofális hétvégét zárt, hiszen mindkét autójuk a top10-en kívül futott be, ráadásul mindketten bokszáthajtásos büntetést is kaptak. Buemi a baleset okozásáért, Nicolas Prost pedig azért, mert egy másodperccel a minimumidő előtt hagyta el a bokszutcát az autócseréje során. Buemi még meg tudott menteni két pontot a hétvégéjéből a leggyorsabb kör megfutásával, de a tabellán így is egypontos hátrányba került di Grassival szemben.

Folytatatás április 23-án, amikor a sorozat megérkezik Európába, és először veszi birtokba a francia fővárost.

A Long Beach ePrix végeredménye:

EasyCapture1_2

A verseny videós összefoglalója:

 
Long Beach 2016 Race Highlights

The championship battle just got very, very, interesting...

Közzétette: FIA Formula E – 2016. április 2.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: