DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Formula-E: Buemi nem ismert ellenfelet

A svájci pilóta az ötödik helyről indulva, hibátlan futamot teljesítve megszerezte szezonja második győzelmet Uruguayban. Ezzel átvette a bajnokság vezetését is a második helyről induló di Grassitól. Jean-Eric Vergne tíz helyet javított a rajthoz képest.

A 2015-16-os szezon harmadik, Uruguayban tartott fordulóján Jerome d’Ambrosio indulhatott a pole-pozícióból, pályafutása során először a Formula-E-ben, miután a pár órával korábbi időmérőn Lucas di Grassi gyenge kört futott, Sebastien Buemi pedig elfékezett egy kanyart. Jacques Villeneuve összetörte autójának felfüggesztését, emiatt nem tudott elrajtolni a 33 körös futamon, amelyen csak 17-en indultak.

D’Ambrosio megőrizte vezetését a start után, Sam Bird viszont a belga csapattársát, Loic Duvalt megelőzve feljött a második helyre. Az ötödik pozícióból induló Buemi gyorsan felzárkózott, a 7. körben már a második helyen állt, a következőben pedig megelőzte a d’Ambrosiót. Eközben Duval átvette a harmadik helyet a másodikról negyedikre gyorsan visszacsúszó Birdtől.



A 18. körben szinte a teljes élmezőny kijött autócserére, Sebastien Buemi megtartotta vezetését, Lucas di Grassi viszont negyedikről második helyre ugrott fel. A Sam Bird megállását követő teljes pályás sárga zászlónak is köszönhetően csökkent a Buemi és di Grassi – fordított sorrendben a bajnokság első két helyezettje – közti különbség, a brazil azonban előzési távolságba már nem kerülhetett.

A különbség végül ellentétes irányba kezdett változni, Buemit pedig ezúttal a maláj versennyel ellentétben nem hagyta cserben a technika, ő maga sem hibázott, ahogy a szabadedzésen és időmérőn, így megszerezte szezonja második győzelmét 3,5 másodperccel di Grassi előtt. Mivel Buemi (idén háromból harmadszor) a leggyorsabb kört is megfutotta, és megkapta az érte járó 2 pluszpontot, átvette a bajnokság vezetését az Abt Audi versenyzőjétől.

A pole-ból induló d’Ambrosio dobogós pozícióban futott be csapattársa, Loic Duval, valamint Nicolas Prost és Antonio Felix da Costa előtt. Jean-Eric Vergne a 17. rajtpozícióból a 7. helyig zárkózott fel, ebben segítségére volt a FanBoost, amelyet Sarrazinnel és Birddel együtt megkapott. Az utolsó körökben a címvédő bajnokkal, Nelson Piquet-vel csatázott: előbb összeért a két ex-F1-es, majd Piquet elvesztette irányítását autója felett, és a falba csapódott a futam utolsó körében. Abt, Sarrazin és Frijns szerzett még pontot, Piquet és Bird mellett Bruno Senna esett ki.

A verseny végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: