DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F2/F3

Az utolsó kanyarban dőlt el: Fornaroli az F3 bajnoka!

Drámai végjátékot hozott a monzai szezonzáró az F3-ban: az utolsó előtti körben Mini került helyzetbe, de honfitársa a legvégén újra fordított – győzelem nélkül nyert bajnokságot az olasz!

A Formula-3-asok számára már a szezonzáró fordulót rendezték meg Monzában. A szombati első futamon – amely Tim Tramnitz első győzelmét hozta – csak annyi dőlt el a bajnoki versenyfutás szempontjából, hogy Dino Beganovic és Christian Mansell matematikailag is kiszállt a küzdelemből (Oliver Goethe pedig már a hétvége előtt azzal, hogy ő lépett fel az F2-be Franco Colapinto helyére).

Így négy esélyes vágott neki a vasárnapi mindent eldöntő második versenynek. A pole-ból ráadásul épp a bajnoki éllovas, Leonardo Fornaroli indulhatott, míg fő üldözője, az ötpontos hátránnyal rendelkező Gabriele Mini a harmadik rajthelyről startolhatott. A hétpontos lemaradással induló Luke Browning ugyanakkor csak a 13., az eleve már csak matematikailag esélyes Arvid Lindblad pedig mindössze a 17. pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását.

f3-fornaroli-trident



A start után Fornaroli ugyan megőrizte a vezetést, de Alex Dunne már az első körben megkezdte vele a csatát, míg mögöttük Sami Meguetounif – aki amúgy Fornaroli csapattársa – előzte meg Minit. Ők négyen kezdtek is elszakadni, amikor a harmadik körben Browning forgott meg és keveredett balesetbe az Ascarinál, így ő egyfelől végleg kiszállt a bajnoki harcból, másfelől pedig be kellett küldenie a safety cart.

Az újraindítást követően aztán Fornaroli hibázott az Ascarinál, a sóderágyat is meglátogatva visszacsúszott a másodikról az ötödik helyre. Mini így elé került, de csak ideiglenesen, fél körrel később a másik olasz is hibázott, ami után hamar visszaelőzte őt az éllovas a negyedik helyért. A két bajnokaspiráns előtt közben ideiglenesen elszakadt a vezető trió, amelyben Meguetounif állt az élre.

A táv utolsó harmadában Fornaroli és Mini visszazárkózott, sőt Dunne-t és Mansellt meg is előzték, így a két olasz a második helyért harcolhatott a véghajrában. Két körrel a vége előtt pedig Mini el is ment Fornaroli mellett, akit aztán még Mansell is maga mögé utasított – így pedig már a Prema versenyzője lett volna a bajnok!

 

Az utolsó fordulat azonban az utolsó kör utolsó kanyarjában jött el, Fornaroli ugyanis mindent egy lapra feltéve bedobta Mansell mellé a Parabolicában, így hiába lett második Mini a győztes Megeutounif mögött, Fornaroli a harmadik helyével megnyerte a bajnokságot!

Tette mindezt úgy, hogy egyetlen győzelmet sem aratott a 2024-es idény során, sőt dobogóra is csak hétszer, azaz alig a futamok harmadán állhat a Trident pilótája. Davide Valsecchi 2012-es GP2-es sikere óta egyébként először szerzett olasz pilóta bajnoki címet az F1 egyik utánpótlás-sorozatában.

Ezzel egyébként a jelenlegi Formula-3-as autók búcsúztak, szombaton ugyanis bemutatták az új versenygépet, amelyet 2025-től láthatunk majd a szériában. Az új autó megjelenése követi a legutóbbi F1-es és F2-es generáció trendjeit, és több előzést várnak tőle az illetékesek:

f3-2025-auto

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: