DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Az F2 fogja tesztelni az F1 új kerekeit

Az utánpótlásképző sorozatban a királykategóriához képest egy évvel korábban, 2020-ban bevezetik a 18 hüvelykes abroncsokat. Az F1-es debüt előtt így 16 hónapnyi adatot gyűjtenek a működésükről.

A Formula-1 szeretné, ha a versenypályákon látható autóknak valamivel több köze lenne az utcán látottakhoz, ezért 2021-től lecseréli a személyautókon csak elvétve látható 13 hüvelykes felniket a jóval elterjedtebb 18-asokra. A Pirelli - amely az F1 mellett az F2 hivatalos gumigyártója is - a Spanyol Nagydíj pénteki napján bejelentette, hogy az utánpótlásképző sorozat már a jövő évtől az új kerekeket fogja használni.

 f2-18inch-2020



"Az FIA Formula-2-es bajnokság már bizonyította kiválóságát a Formula-1-es sikerekre éhező fiatal, felemelkedő tehetségek támogatásában. Most a technológia támogatását fogja magára vállalni" - nyilatkozta az F1-es mérnök Pat Symonds. "Ez kiváló lehetőség a sport számára, hiszen a 2021-ben használt kerekek kifejlesztéséhez így nemcsak tesztek, hanem versenykörülmények is hozzájárulnak. A következő generációs F1-es kerekek számára kulcsfontosságú lesz az adatmennyiség, amit a Pirelli és az F2 a következő 16 hónapban össze fog gyűjteni."

Ezzel a változtatással újabb feladat kerül a mérnökök asztalaira, a 2021-es gépek futóműveit így vélhetően jelentősen át kell majd alakítani. A nagyobb felniátmérővel ugyanis nagyobb rugózatlan tömeg jár, miközben a gumik oldalfalának magassága is csökken, ami merevebbé teszi azokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: