DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat
F1

„Megpróbálják más házát felgyújtani” – Horner a Red Bull-ügyről

A Red Bull csapatfőnöke hosszan magyarázta, miért ártatlan istállója az őket ért vádaskodásokkal szemben. Szerinte csak figyelemelterelésképp fújták fel az ügyet riválisaik.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is megszólalt az osztrák istállót ért vádakkal kapcsolatban, miszerint egy speciális eszköz segítségével parc fermé hatálya alatt állítottak az autó hasmagasságán a padlólemez elülső részén. Az FIA közleménye szerint nem találtak kellő bizonyítékot ahhoz, hogy szabálytalannak minősítsék a „trükköt” és megbüntessék a csapatot, az erre vonatkozó méréseken viszont szigorítottak. A bikások vezetője részletesen kifejtette az ő álláspontjukat a helyzettel kapcsolatban.

„Még Szingapúrban beszéltünk erről az FIA embereivel, megnézték, és teljesen elégedettek vele. Hogy elmagyarázzuk a közönségnek: több mint 600 teljesen állítható alkatrész van az autón. Mindenki állíthat rajtuk. Amit nem szabad, hogy parc fermé alatt állítasz rajtuk, és pontosan ez nem történt meg.”

„Vannak kamerák, amik az autókat figyelik. Ellenőrök és megfigyelők is nézik az autókat. A mi autónkat az elmúlt három évben többször vizsgálták, mint bármely más autót a bokszutcában. Szóval teljesen nyugodtak vagyunk” – idézi a RaceFans oldala Hornert.



Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója határozottan kijelentette, hogy az FIA szakértőinek meg kell vizsgálniuk az alkatrészt, a brit csapat ugyanis válaszokat követel a bajnoki rivális gárda autójával kapcsolatban. Horner reagált az őket érő vádaskodásokra.

„Volt egy kis nyafogás az egyik riválisunktól, és az FIA feladata, hogy megvizsgálja ezeket a dolgokat. Az alkatrész a nyílt forrású alkatrészek listáján található, az elmúlt három évben is nyilvánosan elérhető volt. Az FIA elégedett vele. Szerintem csak azért, hogy kielégítsenek talán némi paranoiát máshol a paddockban.”

„Minden autónak van olyan alkatrésze, amivel az autó elülső hasmagasságot be lehet állítani. A miénk elől, a lábtér előtt található, és azt hiszem, már több mint három éve ott van. De ki kell szerelni a pedálokat, más paneleket és csöveket, hogy hozzáférhessünk. Szóval ez is olyan, mint bármely más beállítás az autón” – mondta a Sky Sportsnak adott interjújában a csapatvezető.

Hozzátette: „Ha azt hiszik, hogy van valamilyen kézifék vagy kar, amit a pilóták aktiválhatnak alacsony, közepes vagy magas beállítással, akkor nagyon sajnálom, hogy csalódást kell okoznom. Nincs ilyen.”

A Red Bull csapatfőnöke a McLaren vezetőjének nyilatkozatára reagálva keményen vágott vissza Brownnak.

„Szerintem gyakran azért csinálják, hogy eltereljék a figyelmet a náluk történő dolgokról. Megpróbálják más házát felgyújtani” – fogalmazott Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: