DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat
F1

„Ízléstelen megjegyzés, 10-20 éve fért bele ilyen” – Brown visszavágott Markónak

Lando Norrisnak mentális gyengeségei vannak, mondta nemrég Helmut Marko: a McLaren-vezér Zak Brown szerint helytelen ezzel vagdalkozni, de ismerve módszereit, nem lepődött meg Markón.

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko az USA Nagydíj előtt adott interjújában hozta fel Lando Norris mentális problémáit, mikor azt fejtette ki, miért Max Verstappen a vb-cím favoritja.

„Mert mentálisan és versenyzőként Max a legjobb” – mondta Marko a német nyelvű sajtónak. „Norris a versenyek elején gyenge, és mentálisan sem ő a legerősebb, hallottam, hogy a versenynapokon rituálékat kell elvégeznie, hogy teljesíteni tudjon.”



Ezzel Marko célzott Norris egy korábbi nyilatkozatára: a brit bevallotta, Formula-1-es bemutatkozása óta vannak mentális nehézségei, a futamok előtt például alig tud enni és inni a feszültség miatt.

Zak Brown nem hagyta annyiban Marko nyilatkozatát

A nyilatkozat Austinban hamar eljutott a McLaren vezérigazgatójához: Zak Brown nem vette jó néven, hogy a rivális istálló képviselője gyengeségként hozta fel a lelki nehézségeket, melyek egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak a Formula-1-ben – bátorság kellett ahhoz, hogy Norris kiálljon és felvállalja őket.

„Olvastam Marko szavait, csalódást okoztak, de nem leptek meg” – mondta Brown a csapatvezetők pénteki FIA-sajtótájékoztatóján. „Lando a mentális egészség egyfajta nagykövete, és Toto is beszélt már a mentális egészségről. Ezt komoly problémának tartom, és tettünk érte, hogy a köztudat figyelmébe tereljük, hogy rendben legyen beszélni róla.”

„Szóval erre a pontra szúrni helytelen, 10-20 évvel visz vissza, akkor fért bele az ilyen. Tudjuk, csupa móka és kacagás, egyes emberek milyen taktikákat használnak a versenyzésben, a sporttal takarózva. De ez konkrétan nagyon ízléstelen volt” – vágott vissza Markónak Brown.

Verstappen megjegyzésének nincs hatása Norrisra

Egy másik, Red Bull-táborból érkező nyilatkozat is szóba került: Verstappen beszélt arról, Oscar Piastri „túl jó” ahhoz, hogy arra kérje a McLaren, álljon be Norris mögé. Brown szerint ennek a nyilatkozatnak semmiféle hatása nem volt Norrisra.

„Egyáltalán nem. Láttam Max megnyilvánulását. Kedvelem Maxot, nagyon kedvelem őt, jókat csevegtünk idén, úgy gondolom, ez a sport része. Landónak sincs semmilyen gondja vele, és nekem sem” – beszélt arról Brown, hogy míg Marko szavait magára vette, addig Verstappen megnyilvánulásának nem tulajdonít jelentőséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: