DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

A pole-ért osztanának pluszpontot a pilóták

A pilóták többsége nem bánja, hogy 2025-től eltűnik a leggyorsabb körért járó pont az F1-ben, mások pedig inkább a pole-pozícióért adnának egy extra egységet jutalmul.

2025-től eltörlik a leggyorsabb körért járó extra pontot a Formula-1-ben – döntött a Motorsport Világtanács legutóbbi ülésén. A top tízben záró pilóták között kiosztott pluszpont rendszerét 2019-ben vezették be, azóta pedig többször kritikát kapott mind a csapatoktól, mind a szurkolóktól, mivel néha bizonyos istállók megpróbálták kijátszani a rendszert, és direkt elvenni egy rivális pontját azzal, hogy egy hátrébb lévő versenyzőt kihívtak a bokszba friss abroncsokért, majd elküldték megfutni a leggyorsabb kört.

A pilótákat az USA Nagydíj versenyhétvégéje előtt arról kérdezték, mit gondolnak a szabálymódosításról.

„Mindig is azon a véleményen voltam, hogy nincs szükség erre a pontra a Formula-1-ben, leginkább amiatt, ahogyan ezt meg lehet szerezni” – idézi a ferraris Carlos Sainz szavait a racingnews365.com. „Jelenleg ahhoz kerül ez a pont, akinek van még egy ingyen bokszkiállása a verseny utolsó köre előtt. Szóval nem azt mutatja meg, hogy ki volt a leggyorsabb a futam során, aki megérdemelne egy pontot ezért. Az kapja meg ezt a pontot, akinek valamiért szerencséje van, vagy úgy jön ki neki a verseny szituációja. Nem mindig ez a helyzet, de általában igen.”



„A pole-pozíciónak nagy szerepe van a Formula-1-ben, a média fontosnak tartja. Mi, versenyzők azért szeretünk ott a leggyorsabbak lenni, mert az azt mutatja, hogy te futottad a legtisztább kört, te vállaltad be a legtöbb rizikót, mindent egy lapra feltéve mentél a pole-ért. Egy szoros mezőnyben annak lenne értelme, ha ezért kapnánk egy pontot. Egy olyan mezőnyben, ahol mindig ugyanaz szerzi meg a pole-pozíciókat, nem lenne olyan sok értelme. De egy ilyen ideális helyzetben, amikor a mezőny ilyen szoros, szerintem több értelme lenne a plusz egy pontnak, ha valaki megszerzi a pole-t, mint a leggyorsabb körért járó pontnak” – magyarázta a spanyol.

A pole-pozícióért járó extra pont ötletét Esteban Ocon is támogatta, valamint George Russell is örül a szabályváltoztatásnak. Valtteri Bottas nem foglalt egyértelműen állást.

„Mindig is azt gondoltam, hogy a leggyorsabb körért járó pontnak nincsen semmi értelme. Örülök, hogy eltörölték” – mondta a brit. Az idén egyelőre pont nélkül álló Bottas pedig így fogalmazott: „Nekünk csak akkor segítene, ha a top tízen kívül is meg lehetne szerezni, szóval eléggé semleges vagyok ezzel kapcsolatban.”

Oscar Piastri kiemelte, hogy a pont eltörlése segít a trükközések kizárásában: „Nekem mindegy, hogy van, de szerintem megakadályozza az esetleges játékokat. Nem mondom, hogy volt, aki kijátszotta ezt a szabályt a múltban, de ez így minden kétséget eltüntet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: