DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 11. péntek
F1

Markót megdöbbentik a riválisok által ajánlott fizetések

A Red Bull F1-es tanácsadója állítja: duplaannyi bért ajánlanak a szakembereiknek az F1-es ellenfelek, ez az egyik oka a több távozónak.

Az elmúlt hónapokban több neves szakember távozott a Red Bull Racingtől. A legnagyobb név természetesen Adrian Newey, aki az Aston Martinnál folytatja majd 2025. március 1-jétől, de említeni kell az Audinál majd a csapatfőnöki posztot betöltő sportigazgatót, Jonathan Wheatley-t, vagy akár a McLaren által leigazolt stratégiafőnököt, Will Courtenay-t.

Helmut Marko, a Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója szerint ez természetes folyamat az F1-ben – ami azonban megdöbbenti, az a költségsapka fényében azok a bérösszegek, amiket kínálnak az alkalmazottaiknak a rivális alakulatok:

f1-marko-redbull_1



„Természetesen ha zsinórban három éven át nyersz és olyan domináns vagy, mint 2023-ban, akkor a csapatod tagjaira más alakulatok is vágyni kezdenek. Ez a Formula-1 velejárója” – nyilatkozta a Marko az ORF-nek.

„Ami meglep engem, azok az összegek, amiket felajánlanak. Mi mindig küszködünk a költségvetési korláttal, vannak megkötések a pénzügyi oldalon. Mégis ezeknek az alkalmazottaknak a dupláját vagy még többet is ajánlanak, mint amit mi adunk, és magasabb pozíciót töltenek be, mint nálunk.”

„Ez azt jelenti, hogy nem tudunk mindenkit megtartani, még egy 17 éves időtartam után sem, mint Adrian Newey esetében. Jonathan Wheatley-nél, azt hiszem, 19 évről beszélünk. Részei voltak ennek a csapatnak, a sikernek, és aztán fáj, amikor elmennek.”

„De ez mind az anyagi tényezőről és a nagyszerű karrierlehetőségekről szól. Ha nem tudod ugyanazt ajánlani, akkor itt sincs ez másként, ez a dolgok természetes folyása.”

f1-newey-redbull_3

Marko hozzátette: Newey távozásában a Red Bull-tulajdonos Dietrich Mateschitz két évvel ezelőtti tragikus halála, pontosabban az amiatt történt változások is közrejátszottak.

„Dietrich Mateschitz halála természetesen változásokat hozott magával. Ő egy autokrata volt, gyorsan születtek a döntések. Egy karizmatikus vállalkozó volt, aki rendelkezett vízióval, és mert kockázatot vállalni.”

„Most minden másképp van megszervezve a vállalaton belül, így lehetetlen olyan személyiséget találni, mint Mateschitz. Ezért nem helyettesíthető egyetlen emberrel. Szerintem ez is szerepet játszott Newey döntésében, hogy új kalandot választott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: