DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 4. péntek
F1

Hat futam, három sprint: így zárul az F1 2024-es versenynaptára

Két durva triple header és némi szünet: ez van még vissza 2024-ben az F1-ből. Nézzük, hogy mi vár ránk az őszi szünet után.

Három triple header, hat távoli nagydíj és három sprintfutam – ez maradt hátra a 2024-es F1-es szezonból, amely a szokatlan őszi szünet után, október második felében folytatódik majd.

Eddig 18 versenyhétvégén van túl a száguldó cirkusz, az európai idény már szeptember elején lezárult, már csak négy amerikai, és két keleti hétvége vár ránk.

Ez azt is jelenti, hogy szélsőséges időzónákkal kell megbirkóznunk: már az október 18-20-ai USA Nagydíj is éjszakázást hoz magával.

 

Esti időpontok az amerikai triplán

A szeptember 22-ei Szingapúri Nagydíj után egy szokatlan, négyhetes őszi szünetre vonult az F1, október 18-20-án, Austinban viszont maximális fordulatszámon pörögve tér majd vissza. A texasi hétvége ugyanis azonnal sprintformátum szerint kerül lebonyolításra, a pihenő alatt pedig nagyon fel kell töltődnie a mezőnynek: egy triple headert kell teljesíteni, vagyis három hétvége alatt három nagydíj vár a száguldó cirkuszra.

Az austini sprinthétvége után azonnal utazik tovább az F1 karavánja Mexikóvárosba, ahol magyar idő szerint szintén késő este rendezik az eseményeket, majd a harmadik hétvége sem lesz üres, következik a Sao Pauló-i Nagydíj Interlagosban – ráadásul újabb sprintfutammal megbolondítva.

29 OCT-6_resize



Austinban magyar idő szerint majd péntek este 23:30-kor rendezik a sprintkvalifikációt, szombaton 20:00-kor a sprintfutamot, éjféltől az időmérőt, majd vasárnap 21:00-kor a nagydíjat, Mexikóban pénteken éjféltől hajnali fél kettőig a második szabadedzést, szombaton 23:00-tól az időmérőt és vasárnap 21:00-tól a futamot, míg Brazíliában szokás szerint már barátságosabb a menetrend: pénteken 19:30-kor kezdődik a sprintkvalifikáció, szombaton 15:00-kor a sprintfutam, 19:00-kor a nagydíj időmérője, és vasárnap 18:00-kor a nagydíj.

A három hét alatt három nagydíjat és két sprintet tömörítő időszak után megint lesz némi idő kifújni magát mindenkinek: két üres hétvége következik, ami szintén szokatlan lebonyolítás ebben a fázisban. 

Ez azonban csak arra elég, hogy megágyazzon a szezont lezáró kegyetlen triplának: az újabb triple headerben Las Vegas, Katar és Abu Dhabi kap majd szerepet.

 

Hullámzó tripla a végére

Amíg az október végi amerikai triplázás logisztikailag azért barátságosabb a sűrű program ellenére, a szezon végét nem sikerült logikusra szabni.

Előbb november 21-23-án Las Vegasba látogat a mezőny az USA nyugati partjára, ahol a tavaly látottakkal megegyező módon egy nappal előbb lesz minden: helyi idő szerint péntek este rendezik az időmérőt és szombat este a nagydíjat, ami Európában szombat és vasárnap reggelt jelent majd.

Innen viszont azonnal tovább kell repülni Keletre, ahol jön Katar, már decemberre átívelően – ráadásul a szezon utolsó, hatodik sprinthétvégéjével. Ezt pedig végül a megszokott Abu Dhabi Nagydíj koronázza meg december 8-án, ezzel ér majd véget a szezon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: