DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

„Tudtam, hogy akkor kell előznöm” – Piastri

Az etapok elején volt extra tapadása a McLarennek, ezt használta ki a bevetődésekor az azeri F1-es futamot megnyerő ausztrál.

Szenzációs versenyt hozott a Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj, amelynek első szakaszában úgy tűnt, Charles Leclerc el tud lépni Oscar Piastritól. A bokszkiállás után azonban eltűnt a monacói előnye, az ausztrál pedig egy merész bevetődéssel átvette tőle a vezetést.

Leclerc onnantól kezdve szinte végig a sarkában loholt, de csak néhány alkalommal tudott támadási közelségbe kerülni Piastrihoz. A mclarenes keze pedig nem remegett meg, így a Hungaroring karrierje második F1-es győzelmét aratta.

A leintést követően Günther Steinernek nyilatkozva magyarázta el, hogy tudta, hogy a kerékcseréje után kell megtámadnia Leclerc-t, mert akkor volt előnyben a McLaren a Ferrarihoz képest:

pia-lec



„Próbáltam a rajtnál az élre kerülni, de amint kikerültem DRS-távolságból, egyszerűen nem volt meg a tempóm. A bokszkiállás után láttam, hogy újra nagyon közel vagyunk egymáshoz, úgy éreztem, van némi extra tapadásunk, úgyhogy rá kellett próbálnom, mert tudtam, hogy ha nem előzök az etap elején, akkor nem is fogok.”

„Rámentem egy igen nagy bevetődésre, sikerült összehoznom, és utána az életembe kapaszkodtam a következő 35 körben. Az utolsó néhány kör, amikor kikerült DRS-távolságból, már kissé nyugodtabb volt, de itt nincs olyan, hogy nyugodt kör. Kemény munka volt, egyértelműen karrierem legjobb versenyei közé fog tartozni.”

 

Sereghajtóból világbajnoki éllovas lett a McLaren

Piastri eredményének is köszönhetően a McLaren 2014 eleje óta először az élre állt a konstruktőri világbajnokságban – Steiner erről is kérdezte a győzelme után Piastrit, aki a saját fejlődésében nyújtott segítségét is méltatta a csapatnak:

„Figyelembe véve azt, honnan indultunk, amikor tavaly csatlakoztam a csapathoz, amikor szó szerint utolsók voltunk… Most pedig vezetjük a világbajnokságot, szóval óriási elismerés a csapatnak, hogy ezt így megfordították.”

„Egyrészt azért is, hogy javítottunk az autón, másrészt azért, hogy segítettek nekem is a fejlődésben. Ilyen eredmények egyértelműen nem voltak lehetségesek részemről sem 12 hónappal korábban, szóval óriási csapatmunka ez, és izgatottan várom, mit hoz a jövő!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: