DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

„Szánalmas, furcsa, nem akarnak nyerni” – nem kímélik a McLarent

Jacques Villeneuve és Karun Chandhok is kemény szavakat használt a McLaren döntéseivel és magyarázatával kapcsolatban: nem igazán értik.

Nem ért egyet a McLaren ügykezelési politikájával Jacques Villeneuve és Karun Chandhok: a két korábbi F1-es pilóta a Sky Sportson beszélt arról, hogy Andrea Stelláék mit kezdenek Lando Norris és Oscar Piastri helyzetével.

Mint ismert, Piastri több alkalommal is Norris előtt végzett az utóbbi időszakban, Monzában az első körben megelőzte, emiatt végül elvesztették a győzelmet, Norris pedig rengeteg pontot bukott már a belharc miatt, amelyek hiányozhatnak neki a Max Verstappen elleni vb-csatában.

A McLaren egészen eddig nem szólt bele a küzdelembe, Monzában papaja szabályokról beszélt a csapat, Baku előtt azonban Stella kijelentette, hogy mostantól Norrist támogatják. De ezt nem ilyen egyszerűen tette, hanem hosszan elmagyarázta, hogy ők tisztességesen játszanak, úgy támogatják Norrist, hogy közben nem hozzák indokolatlan hátrányba Piastrit sem – ez pedig megint okozott némi szemöldökráncolást sokaknál, hiszen szokatlan, hogy a logikus és egyértelmű döntést így megmagyarázza egy csapatfőnök.

f1-norris-piastri-monza-mclaren-2



„Egy kicsit szánalmasnak találtam. Ez az F1, ez a csúcs. Ha én McLaren-szurkoló lennék, fel lennék háborodva. Nyerni akarnak egyáltalán? Érdekli őket? Nem úgy hangzik, mintha nyerni akarnának. Nagyon szép, de azért vannak itt, hogy nyerjenek, csak ez számít” – mondta Chandhok.

„Lando jobb volt Piastrinál a szezon első felében, így neki van esélye nyerni, eszerint kell játszani. Tényleg nem tudom megérteni azt, hogy ’ők így dolgoznak’. Ez gyönyörű, boldogabbak a második hellyel, mint a győzelemmel. Furcsa” – fogalmazott.

1997 világbajnoka, Villeneuve szerint is egyértelmű a helyzet, Norrist kell támogatni, mert neki még lehet esélye a címre – kivéve, ha Piastri szerződése kizárja, hogy őt csapatutasítással hátrányba hozzák, ahogy arról szólnak bizonyos pletykák.

„Ha benne van a szerződésben, akkor nincs mit tenni. Akkor azt kell mondani, hogy ez van, nagyon egyszerű, és oké, mindenki megérti a helyzetet. Ez sokkal jobb lenne annál a 30 perces magyarázatnál az értékekkel kapcsolatban (amit Stella produkált). Nem, ez az F1. Azért vagy itt, hogy nyerj” – mondta a kanadai.

„Monzában Norris kevesebb helyet hagyott volna a sikánban, ha más támadja, nem veszít ennyi lendületet, kicsit talán összeér a kerekük és ennyi. De mivel a csapattársa volt, ezért nem volt olyan agresszív, és elbukták a biztos kettős győzelmet.”

Bakuban pénteken Piastri kezdett jobban, meglátjuk, hogy hogyan alakul a folytatás – mindenesetre állítólag az ausztrál egy győzelmet is feláldozna azért, hogy segítse Norrist.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: