DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

Leclerc: Fred a motiváció és az egyensúly a csapatban

A monacói szerint Frederic Vasseur azt a változást képviseli, melyre szüksége volt a szenvedélyes maranellói alakulatnak: balanszolja az érzelmeket, és akkor motivál, amikor a csapat tényleg igényli.

A 2023-as szezon óta vezeti a Ferrari csapatát Frederic Vasseur, miután a 2022-es év végén távozó Mattia Binotto helyére kinevezték. A francia azóta számos győzelmet szerzett a maranellói gárdának, a legutóbbit a múlt hétvégén tartott hazai versenyüknek számító Olasz Nagydíjon.

Charles Leclerc a Beyond the Grid podcastben nyilatkozott Vasseur irányításáról. A monacói szerint a Ferrari a mezőny legszenvedélyesebb csapata, ám ez a maga hátrányaival jár: „A Ferrarin belül van néhány olyan érték, ami sosem fog változni, és sosem kell változnia. Ilyen például a szenvedély, ami ennyire komoly szinten csak nálunk megtalálható: egyszerűen lenyűgöző.”



„Azonban ez képes nehézségeket is okozni, hiszen a szenvedély együtt jár az érzelmességgel – a sikertelenebb időszakokban pedig számos kollégára hatással lehet csapaton belül. Ám azt is előidézi, hogy utána 200%-ot beleadva dolgozzon mindenki a jobb teljesítményért.”

A csapatfőnök szerepe

Leclerc szerint Vasseur képes a kollégákat megérteni, és a feléjük irányuló elvárásokat úgy igazítani, hogy a maximumot hozza ki belőlük:„Szerintem Fred nagy változásokat idézett elő csapaton belül. Először is, igyekezett minden egyes dolgozót megérteni – hogy mit miért csinálnak, és ezt figyelembe véve próbált nekik minél kedvezőbb feltételeket biztosítani annak érdekében, hogy a maximumot tudják kihozni magukból. Ez Fred egyik legelőnyösebb képessége – a másik pedig, hogy képes egyensúlyt tartani.”

„Ha például van egy kiemelkedő futamunk, és mindenki jól érzi magát, Fred előlép, és figyelmeztet minket: valóban jó a teljesítményünk, de ez csak egy verseny volt, sok van még hátra. Persze, fordítva is alkalmazza: a nehéz helyzetekben kiemeli a pozitívumokat, és motivál minket.”

„Érzelmileg teljesen stabil, ami elengedhetetlen egy olyan csapatban, mint a Ferrari. Szükség is van rá, és teljes mértékben megbízom Fred döntéseiben” – fogalmazott Leclerc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: