DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 15. vasárnap
F1

Kimondta a Red Bull: Verstappen címe a prioritás

Bár még a konstruktőri elsőségről sem mondtak le, Helmut Marko szerint az egyéni címvédés az elsődleges. Beszélt a Horner-ügyről és Newey távozásáról is.

A Red Bull számára mélypontot jelentő, csupán egy hatodik és nyolcadik hellyel záruló Formula-1-es Olasz Nagydíj tovább olvadt mindkét világbajnoki értékelésben a címvédők előnye: noha Max Verstappen még 62 ponttal vezet Lando Norris előtt, elméletben még az sem ledolgozhatatlan, a konstruktőröknél viszont már csak nyolc egység a McLaren hátránya az energiaitalosokkal szemben.

A bikák F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko az OE24-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy Verstappen vb-elsősége is veszélybe kerülhet, hiába tűnik megnyugtatónak a fórja a tabellán:

f1-verstappen-perez-redbull-monza



„A teljesítményünk hiánya ellenére Max még mindig 62 ponttal vezet. De ez a vezetés gyorsan elolvadhat, ha így folytatjuk. Ha nem adunk neki egy vezethető autó, és ilyen teljesítményt nyújtunk még párszor, akkor bármi elképzelhető.”

Arra a kérdésre, hogy megmenthető-e még a konstruktőri világbajnoki cím úgy, hogy a riporter megfogalmazása szerint a csapattárs Sergio Perez „sokkal rosszabb” versenyző, Marko kifejtette, hogy mi a Red Bull számára az elsődleges cél: „Checo nem rossz, csak lassabb. De a prioritás természetesen, hogy Max megnyerje a versenyzők világbajnokságát.”

 

Horner-ügy és Newey-távozás

Amikor felvetették Markónak, hogy a Red Bull formahanyatlása mennyire köszönhető esetleg az idény eleji csapaton belüli zűrzavaros időszaknak, amikor Christian Horner csapatfőnök ellen zajlott belső vizsgálat egy munkavállaló panasza miatt, így felelt a 81 éves szakember:

f1-marko-verstappen-redbull-1

„Egyértelmű, hogy az ilyesmi nem segít. De végső soron ez nem áll közvetlen kapcsolatban a technikai problémáinkkal, hanem inkább a fontos emberek távozásával. Ha egyes munkavállalók váltani akarnak, és kapnak is ajánlatot vagy lehetőséget, akkor le fognak csapni rá.”

Marko egyébként a SpeedWeek hasábjain azt is cáfolta, hogy Newey távozásának köze lenne a nehézségeikhez: „Ez nem igaz, mivel Newey már tavasszal sem volt érintett a versenygéppel kapcsolatos összes részletben. Persze azt nem tagadhatjuk, hogy Newey az Newey, óriási tapasztalattal rendelkező szakember, és ez mindig megkülönböztette őt. De a gondjaik máshonnan erednek.”

A tanácsadó Verstappen jövőjével kapcsolatban is kapott kérdéseket, de Marko csak annyit erősített, hogy 2025-ben biztosan a Red Bull pilótája lesz a hivatalosan 2028 végéig szerződéssel rendelkező holland, 2026 viszont „még nagyon messze van”, és „jelenleg teljes mértékben a 2024-es világbajnokságra fókuszálunk”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: