DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 15. vasárnap
F1

„Nem tehetünk semmit, a csapat kezében vagyunk” – Alonso

Csalódottan értékelte az Aston Martin számára pont nélkül záruló F1-es Olasz Nagydíjat a spanyol: szerinte javulniuk kell, mert már a középcsapatok is verik őket.

Mindössze a 11. helyen ért célba Fernando Alonso a vasárnapi Formula-1-es Olasz Nagydíjon, így pont nélkül távozott Monzából. A kétszeres F1-es világbajnok meglehetősen lemondóan nyilatkozott az Aston Martin jelenlegi helyzetéről a futam után:

„Nem tehetünk semmit. Úgy értem, a csapat kezében vagyunk, és szerintem Lance és jómagam is próbáljuk a legjobbunkat nyújtani minden hétvégén. Egy olyan ihletett hétvége, mint amilyen ez volt a részemről, tudom, hogy észrevétlen marad.”

f1-alonso-aston-monza-1



„Idén Lance és én közel vagyunk egymáshoz, mindig két-három másodperc választ el minket a futam végén. A mostani egy olyan hétvége volt, amikor kicsit jobb voltam, elégedett voltam az autóval, és olyan szinten nyomtam, ami talán még a 100 százalékon is túltett, és így végeztem 11. helyen” – idézi Alonsót a Crash.net. portál.

„Úgyhogy igen, csalódott vagyok. Türelmesnek kell lennünk. Meg kell értenünk, hogy a nagy cél a 2026-os szezon. Ugyanakkor szerintem csapatként el tudjuk fogadni, hogy nem tudunk harcolni a legjobb négy csapattal: ők a legjobbak, és jóval előttünk járnak. De most a Williams, a Haas és az RB mögött vagyunk már, szóval szerintem kicsit emelni kellene a szintet. Jobban kell teljesítenünk.”

„Nyolc tizedre voltunk Albontól, egyre Magnussentől, vagyis egy másodperc választott el a kilencedik helytől, úgyhogy fájdalmas lemaradni a pontról. Megérdemeltük volna az alapján, hogy jól hajtottuk végre a versenyt, de ez most a helyzet az autóval” – fogalmazott a 43 éves pilóta, aki a fő gondjukat is kiemelte:

f1-alonso-aston-monza-2

„Eléggé elfogyasztjuk a gumikat, az autónkban pedig nincs igazán leszorítóereje a kanyarokban, szóval teljesen a gumik nyújtotta mechanikus tapadásra támaszkodunk, ezért pedig jobban terheljük őket, mint mások.”

Alonso szerint nem nagyon lesz változás a helyzetben, amíg nem hoznak nagy fejlesztéseket, de tisztában van vele, hogy az Aston gőzerővel dolgozik ezen. Ami pedig a 2025-ös autót – amelyre Alonso szerint már koncentrálniuk kellene – illeti, így fogalmazott:

„Van még időnk reagálni. A McLaren négy hónap alatt javult annyit, hogy utolsó helyekről a dobogóra álltak. Szóval egyértelmű példák vannak előttünk. Emellett a Mercedes is ugyanúgy kezdett, mint mi: az első négy futamon egy szinten voltunk, és már három versenyt nyertek idén. Úgyhogy nem vagyok híve a kifogásoknak” – jelentette ki.

Alonso amúgy arra is reagált, hogy a hírek szerint náluk köt ki a Red Bulltól távozó tervezőzseni, Adrian Newey, amit rövidesen be is jelenthetnek akár, de a spanyol szerint ezek még csak pletykák, és különben sem egy ember feladata az, hogy változtasson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: