DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

Legyőzhető-e Zandvoortban Norris? Ezt várják az esélyesek

Harcolhat-e egymással Norris és Piastri, mire kell figyelnie előbbinek, miben bízik Verstappen? Így várják az F1-es Holland Nagydíjat a fő esélyesek.

Váratlanul nagy fölénnyel nyerte az F1-es Holland Nagydíj időmérő edzését Lando Norris, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig természetesen az volt a f ő téma, hogy vajon el lehet-e őt kapni a vasárnapi futamon.

Norrist arról kérdezték először, hogy meglepődött-e a Verstappennel szemben kiautózott három és fél tizedmásodperces előnyön:

„Talán egy kicsit igen, de nekem messze ez volt a legjobb köröm, és ezen a pályán sok mindentől függ a jó kör” – mondta Norris, majd beszélt a szélről és arról, hogy itt nagyon könnyű egy-két tizedmásodpercet találni, ha minden kiadja egy pilótának az adott körön,de közben dicsérte a McLaren fejlesztéseit is, rámutatva arra, hogy Miami óta ez az első nagyobb csomagjuk, ami konkrétan az autó teljesítményét célozza.

Ami viszont a futamot illeti: magabiztos, de nem túl magabiztos jelenleg.

f1-norris-verstappen-piastri



„Szerintem jó a tempónk, a hosszú etapokon elég erősnek tűntünk, de Max, Oscar és George is gyors volt, gyors lesz, úgyhogy nem számítok könnyű futamra. A vasárnap lesz a legnyugodtabb az időjárás és a szél tekintetében, ami mindig jó, és szerintem jó helyzetben vagyunk.”

Max Verstappen is beszélt a szélről, szerinte a Red Bull autója extra érzékeny most rá, illetve a szél változásaira, minden körben más volt az RB20-as egyensúlya, így pedig nehéz igazán feszegetni a határokat – igaz, a holnapi szélcsendesebb időjárás emiatt kedvezhet az energiaitalosoknak.

„Remélem, hogy harcolhatok a győzelemért, de a különbséget látva nehéz lesz, plusz úgy tűnik, hogy Lando jobban is érzi magát az autóban, ahogy vezeti, míg én szinte mindenhol járok vele. Nem tudom, talán ez kicsit stabilizálódik holnapra, de majd meglátjuk, bármi megtörténhet” – mondta a világbajnok, aki hozzátette, hogy egy pillanatig sem érezte magát harcban a pole-ért a hazai közönség előtt, úgyhogy az első sor kifejezetten jó rajthelynek számít.

f1-norris-verstappen_2

„Megpróbálok jól rajtolni, és a stratégia is érdekes lehet, főleg hogy Maxnak más gumijai maradtak elérhetőek, mint nekünk, de az autónk elég gyors” – tekintett előre a versenyre a harmadik helyről induló Oscar Piastri, akit arról is megkérdeztek, hogy harcolhat-e majd Norrisszal a futam során.

„Igen, a szabályok nagyon-nagyon tiszták és nem változtak, harcolhatunk egymással, de tudjuk, hogy egy szoros konstruktőri versenyben vagyunk, és sok minden forog kockán a csapat számára. Megmutattuk már többször, hogy tudunk tisztán versenyezni, és mindketten megpróbálhatunk nyerni, ez nem változott.”

„Sosem voltak más szabályok, mint hogy ne ütközzünk egymással” – tette hozzá mosolyogva Norris.

A britet arról is megkérdezték, hogy van-e bármi speciális dolog, amit bevet majd Verstappen ellen az első kanyarban, vagy az első körben:

NorrisPiastri

„Tudom, hogy a rajtjaim nem voltak a legjobbak, a legerősebbek az utóbbi időben, bár nem is voltak túl rosszak, de tisztában vagyok vele, hogy holnap jól kell rajtolnom” – mutatott rá a pontverseny második helyezettje,

Ami Piastrit illeti: nem adott egyértelmű választ arra, hogy segíteni fogja-e Norrist a futam során.

„Ha én tudok az élre állni, akkor azt elfogadom, és nyilván a rajt egy olyan pont, ahol lehet pozíciókat nyerni. Ha sikerülne feljönnöm a második helyre, az egyértelműbbé tenné a helyzetet a csapat számára, de semmi különlegeset nem fogok tenni azért, hogy Lando legyen elöl, én magam is szeretném megnyerni a futamot” – mondta Piastri.

A témában végül Norris kapott egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy mennyire kétségbeesett a győzelmet illetően, amire kissé hevesebben reagált, mondván: nem adja meg a kérdést feltevőnek a címlapsztorit, ugyanis nem kétségbeesett. „Nyerni akarok, keményen dolgozom a győzelemért, de nem vagyok kétségbeesett” – szögezte le a Holland Nagydíj legnagyobb esélyese.

Verstappen egyébként meglehetősen nyugodtan beszélt, jó hangulatban volt, és kissé mintha elfogadta volna, hogy a Red Bull a második erő – úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hét versenyhétvége nehéz számukra, de nem aggódik, tudja, hogy mindenki kőkeményen dolgozik a csapatban azért, hogy visszakerüljenek az élre, ez pedig a folytatásban sem változik. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: