DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

Mi változott a Red Bullnál Newey nélkül?

Már jó ideje nem vesz részt az F1-es autó tervezési munkálataiból a jövőre távozó szakember – az energiaitalosok technikai igazgatója mondta el, mi változott ezzel.

Május elején vált hivatalossá, hogy Adrian Newey a 2025-ös esztendő első negyedével elhagyja a Red Bull Racinget, és bár az egyelőre nem dőlt el, hol folytatja, a legfrissebb értesülések szerint az Aston Martin lehet a világbajnok autók tömkelegét tervező mérnök célállomása.

Mindenesetre bár Newey olykor még feltűnik a Red Bull bokszfalán stratégaként, valamint az RB17-es hypercaron is dolgozik, valójában az F1-es versenygép tervezési és fejlesztési munkálataiban már hónapok óta nem vesz részt, ezzel gyakorlatilag már most tölti a „kertészkedési szabadságát”.

De vajon mi változott a Red Bullnál a sztártervező kiszállása óta? A Newey távozásával még fontosabb szakemberré előlépő technikai igazgató, Pierre Wache szerint nem sok minden – minderről az Autosportnak nyilatkozva beszélt:

f1-newey-redbull



„Nyilvánvaló, hogy Adrian visszajelzései és tanácsai rendkívül előnyösek voltak számunkra. Nem akarom elvitatni azt, amit a csapatért és személy szerint értem tett. Ő egy óriási tapasztalattal rendelkező, roppant okos és sikeres ember.”

„Viszont most ott vagyunk, ahol vagyunk. A napi munkánk alapvetően nem változott azt leszámítva, hogy már nincs valaki, aki a vállunk fölött néz minket és mondja, hogy ’hé, srácok, gondoltatok erre vagy arra?’. De alapvetően nem változott az, hogy mit csinálunk.”

Arra a kérdésre, hogy Newey mennyire vett részt az idei F1-es autó, az RB20-as munkálataiban, így felelt Wache: „Úgy gondolom, kevesebb volt, mint korábban, de így is részt vett benne és tagja volt a csapatnak a pozíciójában az RB20-ashoz. De egy csapat vagyunk, szóval nem számolgatjuk, ki mit csinál pontosan. Csoportként haladunk valami felé, egy közös cél felé.”

 

Eleve készültek Newey távozására

Wache ismét hangsúlyozta azt is, hogy a Red Bullnál már jó ideje olyan struktúrát alakítottak ki, amellyel felkészültek arra, hogy egy nap távozni fog a 65 éves tervezőzseni:

f1-wache-redbull

„A szervezetünk nem változott, mert már eleve úgy voltunk megszervezve, hogy képesek legyünk az ő közreműködése nélkül dolgozni, mert már a múltban is előfordult, hogy olykor kevésbé volt jelen, mint máskor.”

„A legfontosabb, hogy az ő hozzájárulása már nincs itt, de a felépítésünk nem változott, és egyszerűen csak boldogulnunk kell a meglátásai nélkül. Úgy szerveztük meg magunkat a teljes technikai csapattal, hogy megbirkózzunk ezzel, és előre tekintsünk, ne hátra.”

„Most a magam nevében beszélek. A lényeg, hogy soha ne gondold azt, hogy tökéletes vagy. Úgy próbálsz embereket alkalmazni magad körül, hogy kompenzálják a gyengeségeidet. Ennek így kell lennie. Remélem, és azt is látom, hogy az alattam dolgozó emberek jobbak nálam bizonyos tekintetben, hogy kompenzálják azt, amit magam nem vagyok képes megcsinálni.”

„Egy csoport vagyunk, kötelékkel magunk között, mindenkinek megvannak az erősségei, és a legfontosabb, hogy együtt tudjunk dolgozni. Olyan csoport, ahol egyetlen személy csinál mindent, nem létezik, ez mindenkiről szól, aki együtt dolgozik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: