DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

„Erősebb pozícióban vagyok” – Bottas

A finn F1-es úgy érzi: az Audi felsővezetésének átalakításával és Mattia Binotto érkezésével jobb esélyei vannak arra, hogy a csapatnál maradjon.

Nagy átalakulások zajlottak néhány hete a 2026-ban a Sauber gyári partnereként a Formula-1-be megérkező Audinál, hiszen Andreas Seidl és Oliver Hoffman távozott, érkezett viszont Mattia Binotto az F1-es projekt technikai és operatív igazgatóként, Jonathan Wheatley pedig csapatfőnökként.

Mindez pedig akár a pilótakérdésben is fordulatot hozhat – főleg azok után, hogy a Nico Hülkenberg melletti másik fő kiszemelt, Carlos Sainz inkább a Williams mellett tette le a voksát. Binotto vezetésével ugyanis a hírek szerint javultak Valtteri Bottas maradásának esélyei, míg a másik jelölt a McLaren juniorprogramjába tartozó Gabriel Bortoleto lehet.

f1-bottas-sauber-1



Bottast természetesen az F1-es Holland Nagydíj sajtónapján meg is kérdezték a fejleményekről: „Nyilván Mattia még csak most kezdett. Mint Spában is említettem, kommunikációs szempontból némileg újraindultak ezzel a dolgok. Szóval megejtettünk egy gyors beszélgetést Spa után, és ezen a héten folytattuk az egyeztetéseket. Jelenleg itt tartunk” – idézi a finnt a MotorsportWeek.com szakolda.

„Ismer valamennyire engem, most pedig jobban megismerjük egymást. Ellenfelek voltunk annak idején, amikor én a Mercedesnél voltam, ő pedig a Ferrarinál. De úgy fest, tisztel engem, ahogy én is őt, ami jó kiindulási alap az egyeztetésekhez” – fogalmazott Binotto kapcsán Bottas.

Sainz döntésével együtt a többszörös futamgyőztes úgy érzi, javultak az esélyei, hogy maradjon a hinwili gárdánál: „Ez nyilván azt jelenti, hogy egy versenyzővel kevesebb van a piacon, úgyhogy igen, szerintem valószínűleg nagyobbak az esélyeim.”

„Természetesen végső soron ők döntenek. De mérlegelik az összes opciót, ahogy azt is kell, efelől nincs kétség. De azt gondolnám, hogy erős pozícióban kell lennem. De persze ez Mattián és az Audin múlik.”

f1-bottas-sauber-2

Alig kommunikált vele az Audi előző F1-es vezetése

Bottas arról is beszélt, hogy Seidlék irányítása alatt úgy érezte, nem ő az elsődleges célpontjuk, és nem is kommunikáltak vele eleget: „Úgy érződött az előző nagyjából hat hónap során, hogy nem én voltam az elsődleges prioritás. Nyilván egy versenyzőt már igazoltak előttem, és aztán a csapat és a menedzsment utána is megvizsgált minden lehetőséget, olykor igen kevés kommunikáció mellett.”

„De most már más az érzésem. Ahogy mondtam, világos újrakezdés volt. Most határozott struktúra alakult ki a felsővezetésben, hogy ki mit csinál. Úgy vélem, ez biztató a jövőre nézve.”

„Mattia egy olyan csapattól jön, amely szupersikeres volt, így tudja, mire van igazából szüksége egy jó csapatnak. Szóval szerintem ez jó az alakulat jövője szempontjából” – vélekedett a 34 éves pilóta, aki hozzátette: Binotto érkezése óta sokkal többet megtudott az Audi projektjéről és terveiről, mint az előző vezetés alatt, és így már biztosabb abban is, hogy sikeres lesz az alakulat a Formula-1-ben.

Arra a kérdésre, hogy mikor dőlhet el végre a sorsa, Bottas így felelt: „Már augusztusnál járunk, rövidesen szeptembernél. Szerintem minél hamarabb, annál jobb mindenkinek. Úgy vélem, ebben mindenki egyetért, de néha így mennek ezek a dolgok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: