DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

Zandvoortban sem számít „nagy megoldásra” a Red Bull

Meg kell érteniük és oldaniuk a problémáikat, de Helmut Marko egyelőre nem tudja, mikorra sikerülhet ez. Azt viszont tudja, mi lesz a döntő az F1-es Holland Nagydíjon.

Bár a 2024-es szezont is a tavalyihoz hasonló domináns formában kezdte a Formula-1-ben a Red Bull, az utóbbi egy-két hónapban a riválisok – mindenekelőtt a McLaren, és bizonyos körülmények között a Mercedes is – utolérték őket a tempó tekintetében.

Ezt az energiaitalosoknál sem tagadják, és azzal is tisztában vannak, hogy különösen a konstruktőri világbajnoki címvédés vált kétségessé, köszönhetően a McLaren remeklésének, valamint az ennek ellenére is megtartott Sergio Perez halovány produkciójának.

f1-verstappen-redbull-belga-3



Ám mint arra Max Verstappen is rámutatott: nem a mexikói, hanem az autó teljesítménye és főleg az egyensúlya az igazi probléma a Red Bullnál. Márpedig a bikák F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko arról beszélt a SpeedWeek hasábjain a hétvégi Holland Nagydíj előtt, hogy nem tudják, mikorra orvosolható a gond:

„A nyári szünet során két hétig nem történik semmi, ami azt jelenti, hogy nem lehet dolgozni az autón sem” – mutatott rá a szakember. „Meg kell oldanunk a problémáinkat és rájönnünk, hogy hol a hiba, ugyanis most már nincs meg a megfelelő egyensúlya az autónak, ha összevetjük a jelenlegi helyzetet az első három futammal.”

„De nehéz megjósolni, milyen gyorsan fog ez megtörténni. Nem gondolom, hogy Zandvoortban érkezne a nagy megoldás. Intenzíven agyalunk a dolgokon, és vannak különböző ötleteink is. De még nem tudom megmondani, mit fogunk alkalmazni és hogyan.”

f1-verstappen-redbull-belga-2_1

Ami miatt mégis bizakodik a Red Bull

Marko ugyanakkor a most hétvégi futam kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a zandvoorti pálya sajátosságai miatt, miszerint nehéz rajta előzni, a kvalifikációnak komoly jelentősége lesz – márpedig ezen a téren Verstappen még az utóbbi időszak haloványabb produkciója közepette is erősen szerepelt:

„Egy dolog világos: Zandvoortban döntő lesz az időmérő, mert szinte lehetetlen ott az előzés. Max pedig jó időmérőt teljesíthet, mivel az utóbbi időben is erős volt ebben. Mi voltunk a leggyorsabbak Ausztriában, valamint Spában, míg Magyarországon csak néhány századmásodperc hiányzott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: