DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

„Sosem működtünk megfelelően csapatként” – Komatsu

Mindig csak kifogásokat keresett a Haas előző F1-es vezetése – szólt be tulajdonképpen Günther Steinernek az amerikai alakulat új csapatfőnöke.

Amióta a Haas 2016-ban csatlakozott a Formula-1-es mezőnyhöz, Günther Steiner töltötte be a csapatvezetői pozíciót. Irányítása alatt érte el az amerikai gárda az eddigi legjobb eredményét, a 2018-ban produkált konstruktőri ötödik helyezését, amely után azonban határozott visszaesést mutatott az istálló formája.

f1-haas-belga



Miután tavaly egészen az utolsó pozícióig csúszott vissza a Haas, Steinert elküldték, és a helyét Ayao Komatsu vette át. Az amerikaiak idén biztatóbban teljesítenek, hiszen a hetedik helyet foglalják el a vb-összetettben, alig elmaradva az alsóházat vezető Visa Cash App RB-től.

Komatsu a RacingNews365.com szakoldalnak adott interjúban arról beszélt, hogy a korábbi csapatvezetéssel az volt a fő gond, hogy rendre találtak kifogásokat a harmatos szereplésre – ezzel tulajdonképpen be is szólt Steinernek:

„Az ok, amiért Gene [Haas, a csapattulajdonos – a szerk.] frusztrált lett az évek során, hogy egyesek számára van egy kifogás, mint például a Covid 2020-ban, de tavaly már nem volt mentség. Mindig volt valami kifogás, mint például az, hogy ’oké, idén nem fejlesztünk, mert csak a következő szezonra készülünk’.”

f1-komatsu-haas

„2023-ra már nem volt kifogás, és az, ami tavaly történt, annak volt betudható, hogy alapvetően nem orvosoltuk a 2019-es problémáinkat. Vannak emberek, akik tagadnak és bizonyos dolgokra mutogatnak, de sosem működtünk megfelelően csapatként, ez teljesen világos volt.”

A jórészt küszködésekkel telt előző idények után felröppentek olyan pletykák is, hogy Gene Haas túladna az alakulaton, Komatsu szerint azonban a tulajdonos elkötelezett az F1-es projekt iránt, amelyben pedig teljes mértékben hisz is:

„Tudva, milyen potenciált látok, száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ha ezeknek az embereknek olyan környezetet tudunk biztosítani, ami működik, akkor képesek vagyunk megcsinálni. Gené elkötelezettsége abszolút hosszú távú, száz százalékban a teljesítményre koncentrál.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: