DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Nő a nyomás az Aston Martinon, de Stroll még türelmes

Mike Krack elismeri, hogy a besült fejlesztések miatt nő rajtuk a nyomás, de szerinte Lawrence Stroll tisztában van vele, hogy időbe telik a fejlődés az F1-ben.

Azok után, hogy a 2023-as Formula-1-es idény első szakaszában az Aston Martin meglepetésre a Red Bull fő üldözőjének számított, a fejlesztési versenyben folyamatosan lemaradt a tavalyi szezon közben, idén pedig már egyértelműen csak ötödik erőnek számítanak a Red Bull, McLaren, Ferrari, Mercedes kvartett mögött – sőt, olykor a középcsapatok is megrángatják a bajszukat.

A silverstone-i istálló vezérversenyzője, Fernando Alonso kommunikációs szinten már néha odaszúrt a csapatnak: egy ízben például úgy fogalmazott, hogy „kevesebb beszédre és több munkára” lenne szükség.

f1-aston-spa-2



De vajon mennyire viseli jól a relatív visszaesést és a nem működő évközi fejlesztéseket az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll? Mike Krack, az F1-es csapat főnöke válaszolt erre a Motorsport.com szakoldal hasábjain:

„Úgy vélem, két aspektus van. Az egyik az, hogy milyen fejlődést értünk el az évek során a versenytársakhoz képest. Hol voltak ambiciózus céljaid és próbálod azokat kezelni. Erről van egy beszélgetés, és van egy terved, de tisztában vagy vele, hogy nem ugorhatsz a hetedikről az első helyre.”

„Ez nem lehetséges. Szükséged van erre, erre és erre. Láthattunk néhányat már azokból, amikre szükségünk van a jövőben. Ez egy szempont, és szerintem van egy bizonyos mértékű realitás ebben, valamint türelem is.”

f1-aston-spa

„De amikor ráközelítünk a dolgokra, és azt látjuk, hogy hozunk fejlesztéseket, amelyek nem hozzák azt a teljesítményt, amit kellene nekik, akkor nő a nyomás, méghozzá helyesen. Úgy vélem, amit a külvilág észlel, az nem rossz vagy téves.”

„Belülről mi óriási nyomást érzékelünk, mivel a fejlesztés nem teljesített úgy, ahogy azt vártuk, és igyekszünk ezt a lehető leggyorsabban megoldani, és ezen a ponton azt is megértem, hogy kevesebb a türelem.”

„Lawrence viszont már régóta dolgozik ebben az üzletágban” – tette hozzá Krack. „Nagyon jól ismeri a Formula-1 működését, és azt is tudja, hogy ha van valami, ami nem működik, amíg nem érkezik valami jobb, akkor az időbe telik – új alkatrészeket gyártani, ezt elkészíteni.”

„Úgyhogy szerintem ez ennek a kettőnek a keveréke. Nem szívesen vagyunk ebben a helyzetben. A szezont ötödikként kezdtük, közelebb akartunk kerülni, volt is egy tervünk rá, hogyan kerüljünk közelebb a legjobb autókhoz, és ez nem sikerült.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: