DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Miért tartja meg a VCARB Ricciardót?

Yuki Tsunoda egy csiszolatlan gyémánt, Daniel Ricciardo pedig segít a csiszolásban – mindenekelőtt ezért van értelme egy 35 éves versenyzőt juniorcsapatban alkalmazni.

Az elmúlt években a Red Bull második számú csapatát (2019-ig Toro Rosso, majd tavalyig AlphaTauri, jelenleg VCARB) egyfajta útkeresés jellemezte, ami abban is megnyilvánult, hogy mikor leány-, mikor testvércsapatként értelmezték az alakulatot, ahogy abban is, hogy kizárólag a fiatal versenyzők, a leendő Red Bull-pilóták kinevelése a feladatuk, vagy helye van ott az olyan rutinos rókáknak is, mint Daniel Ricciardo.

Helmut Marko, a Red Bull elsőszámú véleményvezére már hónapok óta újra és újra jelét adja annak, hogy Ricciardo nem igazán illik a VCARB felállásába, az ausztrál viszont Belgiumban amellé tette a garast, hogy mivel ez már nem egy juniorcsapat, ezért nem szükséges őt kiakolbólítani. És valóban, a legfrissebb hírek szerint megszületett a döntés arról, hogy a csapat a szezon végéig megtartja az ausztrált.

ricciardo-montreal-1



A témában megszólalt a VCARB csapatfőnöke, Peter Bayer is, aki a Motorsport-Total.com kérdésére hangsúlyozta, hogy megérti Helmut Marko álláspontját: „Ő a felelős a juniorcsapatért, ezért logikus, hogy fontos a véleménye, ha a versenyzőkről van szó. Megvan a tekintélye, a tudása, és nagyon koncentrál a juniorokat illető témákra.”

Azonban mint Bayer hangsúlyozta, nem ez az egyetlen szemszög, s nem az az egyetlen járható út, hogy mindenáron két fiatalt kell autóba ültetni. „Én a nagyobb képet nézem, és hosszútávon nem olyan rossz Yuki számára, ha egy tapasztalt csapattársa van. Igen, fejlesztenünk kell a fiatal versenyzőket.”

tsunoda-imola

„De ezt úgy is lehet magyarázni, hogy Yuki még nem áll készen. Sokat tanul Danieltől, ha technikai visszajelzésekről van szó, ahogy az érzelmek kontrollálása terén is, és megtanulja, hogyan kell felépíteni és megtervezni egy hétvégét. Röviden: tanul. Ő egy csiszolatlan gyémánt, és Daniel segítségével még mindig csiszoljuk, e zért is indokolt Daniel helye a csapatban” – mondta Bayer, azt is hangsúlyozva, hogy emellett Ricciardo egyre jobb teljesítménye is fontos érv:

„Ez a második pont. Csapatként is jól kell teljesítenünk, ezt mondták a részvényesek a tavalyi év után, hogy nem fordulhat elő, hogy két csapatunk van, és az egyik bajnok lesz, a másik pedig utolsó” – zárta szavait Bayer. És nem is alakul így, hiszen a VCARB jelenleg hatodik a tabellán, sőt erősebbik versenyzőjük, Tsunoda partiban van az ötödik helyezett gyengébbik versenyzőjével, Lance Stroll-lal.

peter-bayer

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: