DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

A Red Bull másoknak is szállítana motorokat

Miután motorszállítóként is megvetették a lábukat az F1-ben, a Red Bull két saját csapata mellett akár két másik istállót is kiszolgálhat – állítja Christian Horner.

A Red Bull és a Ford által megkötött stratégiai partnerségnek köszönhetően a „Kék Ovál” neve több mint két évtized után jelenik meg újra az F1-ben a 2026-tól kezdődő új éra kezdetén, s bár vannak hírek és pletykák azt illetően, hogy meglehetősen rosszul állnak az előkészületekkel, Christian Horner csapatfőnök állítása szerint már érdeklődtek náluk potenciális motorpartnerek.

ford



Horner azonban hangsúlyozta, hogy a Red Bull egyelőre szeretne saját magára koncentrálni: „Már megkerestek minket különböző felek, de jelenleg teljes mértékben a két Red Bull-csapatra koncentrálunk, mert szeretnénk megtanulni járni, mielőtt futni kezdenénk” – idézi Hornert a Motorsport holland kiadása.

„Ha később felmerül valamilyen, nyitottak vagyunk arra, hogy együtt dolgozzunk a megfelelő partnerrel. Az itteni létesítményeinkkel négy csapatnak is tudunk motorokat szállítani, ez nem jelent majd ellátási problémát” – mondta, majd újra hangsúlyozta: „A jövőt illetően nyitottak vagyunk erre, de rövidtávon a Red Bull két csapatára koncentrálunk.”

horner-melbourne

A Ford, akik azt követően keresték meg a Red Bullt, hogy kiderült, az energiaitalosok számára a Porsche-üzlet nem jelent megfelelő megoldást, több területen is kiveszi a részét a munkából, de a fejlesztőmunka ettől függetlenül a Red Bull bázisán zajlik majd – ezzel olyasmit tudnak felmutatni, ami rajtuk kívül csak a Ferrari sajátossága.

„Mostantól teljesen a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat” – mondta Horner. „A Ferrarit leszámítva mi vagyunk az egyetlen csapat az F1-ben, akiknek 2026-ban egyazon helyszínen lesz a motor- és a futóműrészlege. Még a Mercedesnek is két különböző telephelye van.”

verstappen-spa-2

Az Alpine „búcsújával” jelen állás szerint öt motorgyártó lesz a 2026-os mezőnyben, közülük a két csapatot kiszolgáló Red Bull mellett jelen állás szerint a Ferrari és a Mercedes fog egynél több istállót ellátni. A franciák motorgyártóként történő kiszállásáról Horner egyébként a legutóbbi versenyhétvégén így nyilatkozott:

„Mindig szomorú vagyok, ha egy motorgyártó távozik. Viry sok-sok éve vállal szerepet az F1-ben, de úgy tudom, hogy más projektjeik is vannak, amelyekben részt vesznek. Hosszú éveken át szállítottak nekünk motorokat, így elég sok embert ismerünk ott, és sok sikert kívánunk nekik a jövőre nézve.”

alpine-spa-3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: