DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

Piastri: A konstruktőri vb-cím a prioritás a McLarennél

Az ausztrál pilóta szerint a csapatértékelés megnyerése az elsődleges cél a wokingiaknál – Zak Brown viszont mindkét titulusra ráhajtana idén az F1-ben.

Miami óta határozottan a McLaren vált a Red Bull legfőbb kihívójává, sőt egy ideje a futamok jelentős részében már versenyképesebbnek is tűnik az MCL38-as, mint az RB20-as. Mindennek köszönhetően a konstruktőri vb-tabellán 42 pontra meg is közelítették a wokingiak a címvédőket – igaz, egyéniben viszont Lando Norris még 78 egységnyire van Max Verstappentől, aki még az utóbbi időben is tudta növelni az előnyét.

Emiatt a csapatértékelés megnyerése tűnik reálisabbnak a McLarennél, és a vb-tabellán hátrébb álló pilótájuk, a Verstappennel szemben 90 pontos hátránnyal rendelkező Oscar Piastri is azt jelölte meg elsődleges prioritásnak számukra – igaz, szeretne ő maga is minél előrébb végezni, de Norris későbbi segítésétől sem zárkózik el:

f1-piastri-mclaren-spa-1



„Az első számú cél, hogy megnyerjük a konstruktőri címet a csapatnak, és úgy gondolom, elég jó esélyünk van arra, hogy ezt megcsináljuk. Csökkentettük a távolságot a Red Bullhoz képest az elmúlt hat-hét versenyen” – nyilatkozta Piastri a Sky Sports F1 kameráinak.

„Ami a versenyzői összetettet illeti, természetesen szeretnék a lehető legelőrébb végezni. Még jómagam sem vagyok esélytelen a világbajnoki címre: ez egy nagyon nagy feladat lenne, de szeretnék jó futamokat összerakni, szeretnék kiegyensúlyozottságot felépíteni, és tényleg segíteni a csapatnak megnyerni a konstruktőri értékelést.”

„Ha az év későbbi részében előáll egy olyan helyzet, ahol segítenem kell Landót, akkor természetesen ezt meg fogjuk beszélni, de az elsődleges cél, hogy megnyerjük a konstruktőri világbajnokságot és próbáljak jómagam is jó munkát végezni.”

 

Zak Brown: Mindkét vb-cím prioritás

f1-piastri-brown-mclaren

A McLaren elnök-vezérigazgatója, Zak Brown viszont úgy nyilatkozott, hogy mindkét vb-címet célba veszik – már csak azért is, mert a pilóták értékelésében való jó szereplés segítheti hozzá őket a konstruktőri titulushoz:

„Mindkettő prioritás, hiszen végső soron ahhoz, hogy megnyerjük a konstruktőrit, mindkét pilótánknak a lehető legelőrébb kell végezniük. Szeretném mindkét versenyzőnket az első háromban látni. Jelenleg a második és negyedik helyen állunk. És minél közelebb kerülünk a pilóták értékelésében, annál közelebb leszünk a konstruktőriben is, szóval mindkettőre hajtunk, hiszen minden pont számít.”

„Azt hiszem, a következő az lesz, hogy rámegyünk a bajnoki címre. Határozottan kellemes érzés. A versenyzők, a csapat és mindenki csodálatos munkát végzett azért, hogy zsinórban tíz dobogós helyet szerezzünk. Ez igen lenyűgöző.”

„Elég klassz, hogy olyan helyzetben fordulunk a nyári szünetre, hogy az egyéni és a konstruktőri címért is harcolunk. Rengeteg munka vár még ránk, nem lesz könnyű. Izgalmas lesz az év második fele, de roppant elégedett vagyok mindazzal, amit itt a McLarennél elértünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: