DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

„Perez kiszámíthatatlan, ez a legnagyobb problémánk”

Helmut Marko szerint tipikus perezes hétvégét futott az F1-es Magyar Nagydíjon a mexikói, és az ő pontínsége miatt nehéz lesz megvédeniük a konstruktőri vb-címet.

Miközben hetek óta beszédtéma a Formula-1-es paddockban, hogy a nemrég meghosszabbított szerződése ellenére inog Sergio Perez alatt az ülés a Red Bullnál, a rutinos pilóta a múlt hétvégi Magyar Nagydíjon is megbotlott. A mexikói a Q1-ben autót tört és kiesett, így a 16. rajthelyről kellett indulnia – igaz, onnan a hetedik pozícióig zárkózott fel.

Ez utóbbi kapcsán Christian Horner csapatfőnök meg is dicsérte Perez vasárnapi produkcióját, amelyet Kína óta a legjobbnak nevezett. A Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko azonban rámutatott: a hungaroringi hétvége is csak azt igazolta, hogy a versenyző képtelen kiegyensúlyozottan teljesíteni.

f1-perez-redbull-magyar-1



„Ez egy tipikus nagydíjhétvége volt Sergio Pereztől: kiszámíthatatlan” – fogalmazott Marko a SpeedWeek. hasábjain. „Checo nagyon jól ment pénteken, ott volt közvetlenül Max mögött, ráadásul övé volt az összes pilóta közül a legjobb hosszú etapos tempó.”

„Aztán sajnos következett egy buta hiba az időmérőn, ami a 16. rajthelyet eredményezte, amelyet aztán egy roppant erős futam követett a hetedik helyig. Folyamatosan zajlik vele a fel-le hullámzás, sosem lehet tudni, hogy mikor fog ragyogni vagy mikor fog elkövetni egy hibát. Egyszerűen nem tud folyamatosan jó teljesítményt összerakni.”

 

Nehéz lesz a konstruktőri vb-címvédés az F1-ben

f1-perez-redbull-magyar-2

Perez az utóbbi hét versenyhétvégén mindössze 21 pontot kapart össze, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a közben rendre erős versenyeket futó McLaren – amely Mogyoródon kettős győzelmet ünnepelt – jelentősen megközelítette őket a tabellán. Marko szerint a csapatértékelés megnyerése nem is lesz könnyű menet, méghozzá Perez miatt:

„Max még mindig 76 pontos előnnyel rendelkezik a pilóták világbajnokságában, miközben a McLaren 51 pontra csökkentette a távolságot a konstruktőri értékelésben. Verstappen vezetése háromgyőzelemnyi, ami elégséges, még ha nem is megnyugtató.”

„Ugyanakkor folyamatosan teljesítenünk kell és újra saját erőnkből nyerni. Határozottan könnyebb lesz megvédeni az egyéni címet, mint a konstruktőrit. Mivel a McLaren továbbra is mindkét pilótájával gyűjti a pontokat, a legnagyobb problémánk, hogy túlságosan kevés pontot szereztünk az utóbbi időben Perezzel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: