DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Hivatalos: Ocon a Haas versenyzője 2025-től

Az F1-es Belga Nagydíj előtti csütörtökön az amerikai istálló megerősítette, hogy az Alpine-tól távozó francia lesz az újonc Oliver Bearman csapattársa jövőre.

A Formula.hu utazó tudósítója, Mészáros Sándor már hetekkel ezelőtt elsőként számolt be arról, hogy az Alpine-tól a 2024-es idény végén öt év után távozó Esteban Ocon megállapodott a Haasszal. A múlt héten az amerikai istálló még csak Kevin Magnussen távozását jelentette be, a Formula-1-es Belga Nagydíj csütörtöki médianapján azonban végre hivatalosan is megerősítették Ocon érkezését.

A közlemény – ahogy azt már idén a legtöbb esetben megszokhattuk – nem pontosítja a szerződés időtartamát, csupán annyit említ az alakulat, hogy 2025-től kezdődően „többéves” megállapodást kötött a 2021-es Magyar Nagydíjon első és máig egyetlen F1-es győzelmét arató pilótával, azaz egészen biztosan a 2026-os új szabályrendszernek is vele vágnak neki.

f1-ocon-haas-1



Ocon értelemszerűen a már korábban bejelentett Formula-2-ből érkező újonc, Oliver Bearman csapattársa lesz jövőre a Haasnál.

A francia pilóta így kommentálta a bejelentést, külön kiemelve, hogy korábban már dolgozott együtt új csapatfőnökével, Ayao Komatsuval: „Örömmel tölt el, hogy elkezdhetem ezt az új fejezetet a Formula-1-es pályafutásomban és csatlakozhatok a MoneyGram Haas F1 Teamhez a 2025-ös szezon kezdetén.”

„Egy roppant ambiciózus versenycsapathoz fogok csatlakozni, amelynek a szellemisége, a munkamorálja és a tagadhatatlan felfelé ívelő útja igazán lenyűgözött. Szeretnék köszönetet mondani Gene Haasnak és Ayao Komatsunak a belém vetett bizalmukért és támogatásukért, valamint az őszinte és gyümölcsöző megbeszéléseinkért az elmúlt néhány hónapban.”

„Személyes szinten nagyon örülök, hogy újra Ayaóval dolgozhatok, hiszen részese volt a debütálásomnak, amikor először ültem Formula-1-es autóba, amikor több mint tíz éve még Lotus-junior voltam.”

f1-haas-ocon-2

„Izgalmas tervei és világos céljai vannak a Haasnak a jövőre nézve, és nagyon várom már, hogy együtt dolgozhassak mindenkivel Kannapolisban, Banburyben és Maranellóban, és részese legyek ennek a nagyszerű projektnek.”

 

Rutin és fiatalság egyvelege a Haasnál

Komatsu így méltatta az érkező Ocont, kiemelve, hogy az ifjonc Bearmannel jó párost fog alkotni a rutinos, de mégis még fiatal francia: „Örömmel tölt el, hogy megszereztük Esteban Ocon szolgálatait a MoneyGram Haas F1 Team számára.”

„Természetesen régóta tisztában vagyok a tehetségével, és a közös történelmünk egészen Esteban első Formula-1-es autóban megtett köréig vezethető vissza, hiszen én voltam a versenymérnöke aznap a Lotusnál. Már akkoriban is megmutatta a tehetséget azok után, hogy erős teljesítményt nyújtott a juniorkategóriákban: épp akkor nyerte meg a 2014-es Formula-3-as Európa-bajnokságot.”

f1-haas-ocon-3

„Esteban azóta beágyazta magát a Formula-1 egyik tehetségeként, és természetesen nagydíjgyőzteseként. A tapasztalat, amelyet magával hoz nem is csak a tehetsége, hanem egy gyári csapattal való munkája kapcsán, előnyt fog jelenteni a fejlődésünk szempontjából.”

„Fontos volt, hogy egy tapasztalt versenyzőnk legyen jövőre Oliver Bearman mellett, de Esteban ráadásul még csak 27 éves, azaz még mindig fiatal, akinek sokat kell bizonyítania. Úgy vélem, egy éhes, dinamikus pilótapárosunk lesz, és várom, hogy a MoneyGram Haas F1 Teamnél köszönthessük Estebant 2025-ben.”

A közleményben a csapattulajdonos Gene Haas is megszólalt: „Fontos volt számomra, hogy egy ismert pedigrével rendelkező versenyzőnk legyen, és nagydíjgyőztesként Esteban kétségtelenül megfelel ennek.”

„Esteban bizonyított azoknál a csapatoknál, akiknél versenyzett, folyamatosan ott volt a mixben és pontokat szerzett: ezt a folytonosságot szeretnénk kihasználni, ahogy javulni szeretnénk a pályán nyújtott teljesítményben. Fiatalság és tapasztalat elegyedik a jövő évi párosunkban, és izgatottan várom, hogy lássuk az eredményeket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: