DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Ez volt a döntő faktor Magnussen elküldésekor

A Haas csapatfőnöke elárulta, hogy a kiegyensúlyozatlanság miatt döntött Kevin Magnussen elküldése mellett, mivel a jövőre érkező Oliver Bearman mellé szükség van egy biztos pontra.

Csütörtökön vált hivatalossá, hogy hét szezon után távozik a Haastól Kevin Magnussen. A dán pilóta jövőjének sorsa egyelőre nem ismert, az viszont biztos, hogy 2025-től az amerikaiak egyik pilótája a mindössze 19 éves Oliver Bearman lesz, a Formula.hu információi szerint pedig Esteban Ocon vezetheti majd a másik Haast. A csapattársától, Nico Hülkenbergtől rendre elmaradó Magnussen távozásának okairól és a döntés meghozásának nehézségeiről beszélt az istálló csapatfőnöke, Ayao Komatsu.

„Nagyon nehéz döntés volt, mert Kevin elég sokat tett a csapatért a két időszakában, különösen az elsőben Romainnel (Grosjean – a szerk.). Izgalmas volt, Ausztriában sikerült a negyedik-ötödik helyen végeznünk, szóval sok kimagasló pillanatunk volt, aztán pedig amikor szükségünk volt rá, amikor Gene és Günther (Haas és Steiner, csapattulajdonos és volt csapatfőnök – a szerk.) hívták, ő jött, és megajándékozott minket azzal az ötödik hellyel (Bahrein, 2020 – a szerk.), szóval sokat tett értünk.”

„Sok idényt lehúztam vele, úgyhogy nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de gondolom, ezzel a felelősséggel jár a pozícióm. Akár tetszik, akár nem, ez része a munkámnak. Meg kellett próbálnom professzionális döntést hozni, ami a leginkább szolgálja a csapat érdekeit. Gene-nel ezt akartuk tenni. Azt kérdezgettem magamtól, hogy ez-e a profi döntés, azt teszem-e, ami jó a csapatnak. Semmi érzelem és személyeskedés. Az istálló potenciálját, eredményeit és fejlődését kellett az előtérbe helyeznem. Elégedett vagyok a döntésemmel. Az majd eldől, hogy helyes volt-e” – idézte Komatsut a racingnews365.com.



Magnussen jelenleg az egyéni tabella 16. helyén áll 5 egységgel, 17-tel elmaradva a 11. Hülkenbergtől. Komatsu elmondása szerint a legfőbb oka a dán leváltásának a kiegyensúlyozott teljesítmények hiánya volt.

„Tudjuk, hogy jövőre Ollie, egy fiatal pilóta nálunk fog versenyezni, ezért a másik pilótának egy kiegyensúlyozott pontnak kell lennie. Ha a kiegyensúlyozottságot tekintjük Nico és Kevin esetében, nekem olyanra van szükségem, aki közelebb van Nico szintjéhez. De nagyon kicsi köztük a különbség. Az eredmények és a pontok mutathatnak mást, de a döntő faktor alapján nem nagy az eltérés” – magyarázta a japán szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: