DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Domenicali: Maximális tisztelet a Magyar Nagydíjnak! – exkluzív

Méltatja a magyar felet a Hungaroring felújításának első fázisa után Stefano Domenicali, az F1 első embere, aki a Formula.hu-nak adott exkluzív interjújában rámutatott: a mogyoródi munkálatok más országok számára referenciaként szolgálhatnak.

Bár a pénteki légikáosz miatt a repülőgép késve érkezett Budapestre, Stefano Domenicali azonnal a Hungaroringre sietett, ahol alaposan körbenézett. A sportág vezérigazgatója az elégedettség hangján szólt arról, ahogyan a Hungaroring személyzete kezelte a szerdai, természeti csapással felérő vihar következményeit, véleménye szerint ez is jól mutatja: nem véletlen, hogy az F1 hosszú távú otthonra talált Mogyoródon. 

„Hadd kezdjem azzal, hogy köszönetet mondok Ariane-Frank Meulenbeltnek és mindenkinek, ugyanis a szerdai időjárás, a vihar, az áradások drámai következményekkel járhattak volna, de az itteniek, a promóter és a Hungaroring fantasztikusan reagáltak. Ez megmutatja az itt dolgozók kompetenciájának és szenvedélyének színvonalát. Ezzel kezdem, és azzal folytatom, hogy sokáig maradunk Magyarországon, mert az itt megmutatkozó elkötelezettség (a munkálatokkal együtt) jelzi azt is, hogy ez a megfelelő hely arra, hogy fejlődjön a sportunk az országban, a Hungaroring pedig egy nagyon fontos régiót fed le, ahol nagy az érdeklődés az F1 iránt. Ezért lehet telt ház, és ezért vagyok elégedett azzal, amit eddig itt sikerült elérni” – fogalmazott a Formula One Group vezérigazgatója.

2024-f1-hungaroring-saturday-domenicali-6



Mint ismeretes, a Hungaroring felújítása több lépcsőben zajlik: az idei évre megvalósult első fázis leglátványosabb változása az új főbejárat, a korábbinál 19 méterrel szélesebb paddock-terület, valamint a nézőtér egyes részeinek javításai. 

A 39. Magyar Nagydíj után néhány nappal induló második lépcsőben elbontják a jelenlegi épületeket és megkezdik az új komplexum építését, míg 2026-ra új tribünök épülnek és egyéb területeken fejlesztik a nézőteret. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy az ne zavarja az F1-es futam megrendezését, ami tovább bonyolítja a helyzetet, halogatni viszont nem lehetett a sportlétesítmény felújítását.

„Szeretem a nyílt beszédet, azt, hogy kimondták: két év alatt lehet befejezni a projektet, és mi ebbe beleegyeztünk. Mi sem másik világban élünk, értjük a feladat összetettségét, és azt, hogy mennyi idő szükséges annak megfelelő megvalósításához. Mi minden promóternél erőltetjük, hogy javítsák a létesítmények minőségét, ugyanis az elvárások már magasabbak az F1 közössége, és a futamokra kilátogató nézők részéről is. Emiatt az a kötelességünk, hogy megfelelő módon tekintsünk előre. Ez a befektetés pedig szükséges volt ahhoz, hogy a magyar szerkezetet a bajnokságunk csúcsszintjén tarthassuk. Nagyon elégedett vagyok azzal, ami eddig történt, és ami a következő év végéig még történni fog. Addigra zárul le a projekt, és mindenki láthatja majd, hogy milyen lenyűgöző lesz” – mondta Domenicali.

 

Magyar ötletek és kivitelezés, nemzetközi érdeklődés

Amikor F1-es versenypályák építése, felújítása szóba kerül, Hermann Tilke és más specialista cégek általában megkerülhetetlenek, a Hungaroring felújítása azonban teljes egészében hazai ötletek és tervek alapján, magyar kivitelezők révén valósul meg. 

„Ez szerintem jó, mert meg akarjuk adni a lehetőséget minden promóternek arra, hogy az országa üzleti ága fejlődhessen” – mondta az F1 fővezére, akinek nincsenek kétségei afelől, hogy a tervezett ütemterv tartható: „Van egy csapatunk, amely folyamatosan kapcsolatban van Arianéval és a promóteri csapattal annak érdekében, hogy amit megbeszéltünk és amiben megegyeztünk, az megvalósuljon. Emiatt tökéletesen biztos vagyok abban, hogy a következő év végére lezárul a projekt, és mindenki meglátja, hogy milyen lesz. A folyamat teljes mértékben kontroll alatt van.”

2024-f1-hungaroring-saturday-domenicali-2

A Formula.hu információi szerint a Hungaroringen végzett gyors és hatékony munka másokat is meggyőzött: úgy tudjuk, hogy vannak felújításra készülő versenyhelyszínek, akik tanulmányozni szeretnék a hazai gyakorlatot és támaszkodnának is a magyarokra – tervezés tekintetében mindenképpen. Az F1 vezetője híve annak, hogy ilyen együttműködések alakuljanak ki. 

„Megosztjuk az információkat a különböző promóterek között, ez a gyakorlat évek óta működik.  Mindig lehet tanulni valamit a másiktól, és ebben a témában a magyar félnek is lesz lehetősége beszélni a többiekkel, ha mások hasznosítani akarják az itteni tapasztalatokat. Onnantól rajtuk múlik, hogy ezek az egymás közötti egyeztetések hova fejlődnek, mi lesz belőlük. De az kimondható, hogy ez egy követendő példa!” – erősítette meg Domenicali.

 

Megfelelő emberek a megfelelő helyen

Az F1-fővezér a beszélgetés során kitért arra, hogy a magyar kormányzattal folytatott egyeztetések folyamatosak és konstruktívak, ugyanakkor méltatta azt a munkát, amit Ariane-Frank Meulenbelt és a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt végez a mogyoródi versenypálya és a (2032-ig szerződéssel rendelkező) Magyar Nagydíj érdekében. A sportvezető szerint az érintetteknek elismerés jár.

2024-f1-hungaroring-saturday-domenicali-5

„Az életben és főleg az üzleti világban mindig a megfelelő embereket kell egy projekt élére tenni, és az ő vállukra kell helyezni a felelősséget, ők tudják működésre bírni a rendszert. Maximális elismerés jár nekik, mert az eredmény abszolút topszintű, és emiatt nagyon boldog vagyok. Ahogy mondtam, ez a modell követendő, és Magyarországon a kezdetek óta olyan emberekkel találkozhattunk, akik imádták az F1-et, ami a fő oka annak, hogy itt vagyunk. Ezért versenyzünk Magyarországon, és nem Németországban, vagy Franciaországban. A Magyarországon ebben a projektben dolgozó emberek tényekkel támasztották alá, hogy jogosan van itt a nagydíj. Szóval maximális elismerés nekik.”

Legutóbbi villámpodcastünkben a Magyar Nagydíj promótere, Ariane Frank-Meulenbelt mesélt a felújításról és szurkolók is megszólaltak:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: