DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 1. hétfő
F1

Ekkor dőlhet el Ricciardo F1-es jövője

Egyelőre az autóra koncentrálnak a Visa RB-nél, de Peter Bayer vezérigazgató elmondta, mikor döntenek a második 2025-ös ülés sorsáról.

Egyetlen hely kiadó már csak 2025-re a Formula-1-ben a Red Bull két csapatánál: a Visa Cash App RB-nél nem dőlt még el, hogy Daniel Ricciardo marad-e Yuki Tsunoda csapattársa. Az ausztrál néhány villanástól eltekintve halovány teljesítményt nyújt idén magához és japán kollégájához képest, ezért sokan úgy vélik, a többszörös nagydíjgyőztesnek megvannak számlálva a napjai az F1-ben.

Az Osztrák Nagydíj pénteki csapatvezetői sajtótájékoztatóján Christian Horner beszélt Ricciardóról csaknem egy évvel azt követően, hogy a silverstone-i gumiteszten meggyőzte őket és ezért leváltották Nyck de Vriest:

f1-ricciardo-visarb-spielberg-1



„Szerintem Daniel tudta, hogy ez egy mentőöv számára. Kiemelkedő volt a tavalyi silverstone-i tesztje, ami biztosította ezt a lehetőséget számára. Most rajta áll, hogy ezt kihasználja. És biztos vagyok benne, hogy szerinte sem alakult a tervek szerint a szezonja első fele. Ugyanakkor elkezdte mutatni a jeleit a régi Danielnek: láthattuk ezt Miamiban, Montrealban és itt is.”

„De ez persze Peteren és Laurent-on múlik. Ők dolgoznak szorosan együtt vele. De a Formula-1-ben mindig van rajtad nyomás, ezt mindenkinél jobban tudja ő is, különösen a Red Bull versenyzőin bármely ülést illetően. De Daniel pontosan tisztában van ezzel.”

A sajtóeseményen Peter Bayer, a Visa RB vezérigazgatója is szót kapott: „Egyértelműen rengeteget segített nekünk. Ha visszatekintünk a tavalyi évre, amikor csatlakozott a csapathoz, teljesen új energiát és szellemiséget hozott magával. És rendkívül segítőkész volt Yuki támogatásában. Yuki is elmondta nemrég, hogy még mindig tanul Danieltől. És ez része a munkánknak, egyúttal a küldetésünk a részvényesek irányából, hogy pilótákat neveljünk, és pontosan ezt is tesszük most.”

f1-ricciardo-visarb-spielberg-2

„De egyértelmű, hogy ez a teljesítményről szól. Szerencsére van néhány opciónk a juniorprogramunk révén, de nem is sietünk azzal, hogy meghozzuk a döntésünket a jövő évi felállást illetően. Megerősítettük Yukit, ami fontos volt számunkra. Jelenleg nyilván az autóra koncentrálunk, aztán majd elmegyünk a nyári szünetre és akkor lefolytathatjuk a csendes megbeszéléseinket.”

Bayer hozzátette később, hogy ő, Laurent Mekies csapatfőnök, Horner, valamint Helmut Marko, a Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója fognak majd leülni a nyári szünetben. S ha már Marko: Horner és Bayer véleményét a 80 éves szakember azon nyilatkozatáról is kikérték, amelyben arról beszélt, hogy a Visa RB juniorcsapatként kell, hogy működjön, és „rövidesen” Liam Lawson kerül Ricciardo helyére:

„Úgy vélem, bármi, ami a versenyzőinkkel kapcsolatos, azt előbb házon belül kezeljük, mielőtt beszélünk róla a médiának” – fogalmazott Horner a Formula.hu jelenlétében. „Ők mindnyájan Red Bull-versenyzők, és mint mondtam, ezáltal van nyomás rajtuk, mindig ellenőrizzük őket. De Danielé az ülés, és rajta áll, hogy ebből a legtöbbet kihozza.”

Bayer hozzátette: „Csak hogy kiegészítsem Christian összefoglalóját: Liam a csapatunk része, ő a tesztversenyzőnk, a szimulátorban dolgozik. Részt fog venni teszten korábbi autóval. Elvégezzük a feladatunkat a fiatal versenyzők felkészítésével, de a második üléssel kapcsolatos döntésünket nyugodtan fogjuk meghozni, nem kell sietnünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: