DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

„Mind tévedtünk, amikor azt hittük, vége” – vb-esélyt érez a McLaren

A wokingiak vezérigazgatója, Zak Brown lát esélyt a világbajnoki sikerre az F1-ben: pilótája, Lando Norris szerint az apró hibákat kell ehhez kiküszöbölni.

Az utóbbi néhány Formula-1-es nagydíjon határozottan úgy tűnt Max Verstappen győzelmei ellenére is, hogy véget ért a holland és a Red Bull domináns időszaka – sőt, a hétvégi Spanyol Nagydíj után már az volt az általános vélekedés versenyzők és csapatfőnökök részéről, hogy immár a McLaren rendelkezik a legjobb autóval.

Lando Norris fel is jött a második pozícióba a pilóták pontversenyében, lemaradása azonban 69 pont Verstappen mögött, míg a McLaren ugyan még harmadik a Red Bull és a Ferrari mögött, de utóbbira közelített, a címvédő gárdával szemben 93 egységnyi a lemaradása.

f1-mclaren-barcelona-team-1



Zak Brown, a wokingiak elnök-vezérigazgatója azonban így is lát esélyt az év végi világbajnoki sikerre – legalábbis már nem érzi lehetetlen küldetésnek, mint a szezon legelején: „Egy kis szeletet kivettünk a Ferrari előnyéből, a Mercedes rajtunk hozott néhány pontot. A Ferrari határozottan elérhető közelségben van, de igaz ez a Mercedesre is, a Red Bull ellen pedig nehéz lesz versenyezni, ha Perez felveszi a tempót” – nyilatkozta Brown a Sky Sports F1 kamerái előtt.

„Úgyhogy szerintem ki kell most használnunk azt, hogy jelenleg Max az élen, de közben Sergio épp a pontszerzők között van. Ez talán lehetőséget adhat arra, hogy valamelyest visszakapaszkodjunk a vezetőre. A tény, hogy mindannyian azt gondoltuk, hogy ennek vége az első verseny után – szerintem ebben mindannyian tévedtünk.”

Brown bizakodó a McLaren esélyeit illetően: „Csak folytatnunk kell azt, amit csinálunk. Úgy vélem, Andrea remek irányt szabott a csapatnak. Továbbra is rendkívül koncentráltak vagyunk, egyesével vesszük a versenyeket. Persze messzebbre is gondolkodunk, ha a fejlesztésekről van szó. De most Ausztriára figyelünk, nem foglalkozunk Silverstone-nal azt leszámítva, hogy mit csinálnak a srácok a gyárban a fejlesztésekkel.”

 

Norris: Meg kell szabadulni az apró hibáktól

f1-norris-mclaren-barcelona

Maga Norris is egyetért abban, hogy ott vannak a vb-címért folyó harcban – ez érezhető volt a brit szemmel látható csalódottságán is a vasárnapi befutót követően –, de nem férnek bele szerinte olyan hibák, amelyek meggátolták őt a montreali és a barcelonai futam megnyerésében:

„Így gondolom, bár jobban kellett volna teljesítenem a versenyen. Kellett volna hoznunk néhány pontot Maxon. Kanadában is ott volt a lehetőség, hogy legyőzzük őt. Ez két olyan futam, ahol második lettem, ő pedig nyert. Maxnak le kell állnia a győzelmekkel, hogy ez elérhető legyen.”

„Bár feljöttem második helyre az összetettben, de ez nem számít. Nem érdekel, hogy második vagyok vagy tizedik. Sokkal fontosabb a Maxhoz képesti távolság, és jelenleg növeli azt. Ez azt, amit nem engedhetünk meg, hogy ellépjen a szezon ezen szakaszában.”

„Ha jobb döntést hozok Kanadában és ha jobban kapom el itt a rajtot, akkor nyerhettünk volna két versenyt. És tudom, hogy sok a ’ha’ meg a ’volna’, de megvan bennünk minden, ami kell, már csak jól meg kell csinálnunk mindent.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: