DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
F1

Famin elmondta, milyen Ocon-utódot keresnek

Az Alpine F1-es főnöke elárulta, mi a legfontosabb kritérium a versenyzőik számára. Elismerte: Jack Doohan az egyik opció.

Két héttel ezelőtt jelentette be az Alpine, hogy Esteban Ocon „kölcsönös megegyezéssel” távozik a 2024-es Formula-1-es idény végén az alakulattól, miután nem hosszabbítottak szerződést.

A hír gyanúsan egybeesett azzal, hogy napokkal előtte haragította magára a franciák vezetőségét a pilóta azzal, hogy Monacóban az első körben ütközött csapattársával, Pierre Gaslyval, ugyanakkor a felek egyaránt tagadták, hogy akár ennek, akár Jack Doohan kanadai első szabadedzéses szereplésének bármi köze lenne a történtekhez.

Mindenesetre egy ülés (legalább) kiadó így az Alpine-nál 2025-re. Felmerülhet, hogy a csapat ezúttal harmonikusabb viszonyt keres a pilótái között, elvégre hiába mondták el sokszor, hogy a közöttük lévő feszültség már a múlté, köztudott, hogy Ocon és Gasly nem ápolt jó viszonyt egymással.

f1-alpine-ocon-gasly-doohan



Bruno Famin, az Alpine F1-es csapatvezetője azonban elmondta: nem az a döntő tényező a választásnál, hogy a versenyzők kedveljék egymást – bár azt elvárja tőlük, hogy az istálló érdekében együtt tudjanak dolgozni:

„Úgy gondolom, a kapcsolatuk nem számít. A profizmus számít. Professzionális versenyzőkre van szükség. Együtt kell dolgozniuk. A munkájuk része, hogy képesek legyenek együtt dolgozni a csapattársukkal, hogy a lehető legjobbat érjék el az alakulat számára” – fogalmazott Famin.

 

Megvan az első számú jelölt?

Ocon helyére az egyik esélyes az a Jack Doohan lehet, aki az Alpine akadémiájának tagja, és bár idén két teljes Formula-2-es szezon után – ahol tavaly összetettben harmadik lett – már nem versenyez az F1 közvetlen előszobájában, többször is tesztelt már a csapattal, ráadásul Kanadában az első szabadedzésen is lehetőséget kapott (ahol aztán az eső miatt alig körözhetett).

Famin nem is tagadta, hogy a fiatal ausztrál az egyik jelöltjük: „Úgy vélem, ő egyértelműen egy lehetőség számunkra. Jack egy opció. Felkészítjük őt. Nemrég Ausztriában tesztelt, és eléggé kemény tesztprogramja van, amivel elégedettek vagyunk. Nézzük meg, hogyan fejlődik. Többek között ő is egy lehetőség.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: