DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
F1

Kevés az ülés, a versenyzők „örökké” maradnak – ezért nem jut hely az F2-es bajnokoknak az F1-ben

Kitartóan vár a nagy lehetőségre az utánpótlás 2022-es bajnoka, Felipe Drugovich. Üzen azoknak is, akik szerint fel kellene adnia az F1-et: magasról tesz rájuk.

A brazil Felipe Drugovich 2022-ben nyerte meg a Formula-2-es bajnoki címet, azóta az Aston Martin tartalékversenyzője. Bár szerepelt ELMS-versenyen és a Formula-E több újonctesztjén, Drugovich továbbra is türelmesen várakozik a Formula-1 partvonalán, hogy megkapja a nagy lehetőséget.

A versenyző éves szinten 14-15 nagydíjon jelenik meg tartalékos státuszban, ahol minden mérnöki megbeszélésen részt vesz, emellett az F1-es versenynaptár összes fordulója előtt a szimulátorban dolgozik – erre ő világított rá a The Race lapnak adott interjúban. Igyekezete ellenére az Aston Martinnál bezárult előtte egy kapu Fernando Alonso többéves hosszabbításával – ez őt sem teljesen lepte meg.

„Erre számítottam, hogy őszinte legyek. Manapság nehéz elkötelezni magad egy csapat mellett úgy, hogy tudd, mire számíthatsz. Ha meg is nyered az F2-t, nem biztos, hogy feljebb léphetsz” – mondta az interjúban Drugovich, majd kifejtette: a mezőny tagjai sokkal lassabban cserélődnek, mint a múltban.



„A korábbi érában a versenyzők sokkal korábban abbahagyták, aztán volt egy olyan időszak, amikor a pénz jelentette a sarokpontot, a fiatal versenyzőknek pedig volt költségvetésük. Manapság egyik sem igaz: a csapatoknak van pénzük, a versenyzők pedig örökké maradnak. Tehát nehéz a helyzet annak, aki érkezik. Az utolsó két F2-es bajnok sincs az F1-ben, és nem tudom, hogy az idei ott lesz-e.”

Drugovich utalt arra, hogy a Formula-2-t 2023-ban megnyerő Theo Pourchaire-nek szintén nem sikerült a továbblépés – a jelek szerint ő sokkal hamarabb feladta, már az IndyCarban, a McLaren versenyzőjeként építi tovább pályafutását. A jelenlegi F2-es mezőnyből pedig Andrea Kimi Antonelli és Oliver Bearman jövő évi F1-es esélyei tűnnek reálisnak, márpedig kicsi az esélye, hogy a premások közül kerüljön ki a 2024-es bajnok: a szezon hosszú, de jelen állás szerint Paul Aron, Isack Hadjar és Zane Maloney lehet a befutó, halvány F1-es esély 2025-re pedig mindössze Hadjar esetében merült fel.

Theo Pourchaire Long Beach óta már az Arrow McLaren csapattagja az IndyCarban

„Ezt kellene megoldaniuk. Ez most a helyzet, nincs elég hely, nem távoznak elegen az F1-ből. Ezért a csapatokat sem lehet igazán hibáztatni, mert kockázat van benne, amit nem kénytelenek bevállalni. Pedig az F2-ből érkezett versenyzők sem teljesítenek alul. Talán Logan Sargeantnak van nehéz éve, de nézzük meg Piastrit, ő ott van elöl.”

Nem hajlandó feladni az F1-es álmokat

Drugovich gyakran szembesül azokkal a hangokkal, melyek szerint ideje lenne lemondania a Formula-1-ről. Nekik is üzent az interjúban:

„Nem fogok. Én is olvasom a Twittert, tudom, mit mondanak az emberek, és magasról teszek rájuk. Ők nem tudják, gyerekkorom óta milyen elszántság van bennem, hogy az F1-be jussak. Ezt nem adod fel ennyire könnyen. Szerintem várni kell arra, hogy mi történik. Jelen pillanatban én boldog vagyok: jól érzem magam ott, ahol vagyok, versenyzek, szórakozok, így is benne vagyok a Formula-1-ben.”

#34: Drugovich 2023-ban, az Abu Dhabi teszten

De Drugovich beismeri, örökké nem várhat – egyelőre az F1-et választotta más ajánlatok ellenében, de egyszer eljöhet a pont, amikor fel kell adnia a várakozást.

„Volt pár lehetőség nagyon jó csapatoknál más kategóriákban, de nem éreztem úgy, hogy ez a megfelelő pillanat. Talán egy év múlva, de akkor nem adódott volna újabb lehetőségem, hogy az F1-re várjak. Jelen pillanatban ezt tartom a megfelelőnek, jobban fókuszálni az F1-re. 100 százalékban ide fókuszálni, mert kipróbálhatok mást, miközben egy lábam még itt van, de ha nem mutatom meg magam 10-15 nagydíjon, az már kevés” – mondta Drugovich.

„Ugyanakkor az én órám is ketyeg, az én türelmem is véges… Meg kell próbálni megélni ebből, nem reménykedhet az ember abban, hogy megkap valamit, ami talán reális, talán viszont nem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: