DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 14. vasárnap
F1

Egyenlő bánásmódot ígér Oconnak az Alpine

Bruno Famin, a franciák F1-es főnöke állítja: a szezon végén távozó versenyzőjük ugyanazokat a feltételeket kapja meg, mint társa, Pierre Gasly.

Folyamatos a feszültség az Alpine-nál Esteban Ocon körül az utóbbi hetekben. A szikrát a Formula-1-es Monacói Nagydíjon történt első körös incidens jelentette, amikor egy meredek manőverrel próbálta megelőzni csapattársát, Pierre Gaslyt, aminek ütközés és a saját kiesése lett a vége.

A történtek után az is felmerült, hogy akár ki is ültethetik egy vagy több versenyre Ocont, ám ez végül nem történt meg, sőt az Alpine-nál cáfolták, hogy ez opció lett volna. Ugyanakkor azt közben bejelentették, hogy a 2024-es szezon végén az egyszeres nagydíjgyőztes elhagyja az alakulatot.

7eec5a9a19d8616c7b978af77479ebc0-l_resizeA kanadai futam után pedig Ocon szólt be némileg feszülten a csapatnak amiatt, mert az utolsó körökben Gasly elengedésére kérték: úgy fogalmazott, hogy ő mindig csapatjátékos volt a karrierje során, és most is megtette a maga dolgát, a csapat viszont nem.

Mindezek ellenére Bruno Famin, a franciák F1-es csapatvezetője állítja, hogy az istálló továbbra is teljes mértékben támogatja Ocont: „Úgy vélem, Esteban számíthat az egész csapatra, hogy segítünk neki a legjobb eredményt elérni, hiszen az azt is segíti, hogy a csapat a lehető legjobb eredményt érje el. És mi is számítunk Estebanra, hogy mindent beleadjon a csapatért.”

„Ezt így mondom, pedig nem kellene, hiszen Esteban is a csapat része. A csapat mindenkit jelent: versenyzőt, szerelőt, mérnököt – mindenkinek hozzá kell tennie a magáét, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el. És a versenyző is része a csapatnak.”

7f0a6338da8a4947defd66125b957bd2-l_resize

Famin azt is hangsúlyozta, hogy a két pilótájuk egyenlő bánásmódban fog részesülni az évad hátralévő F1-es nagydíjain: „Egyáltalán nem állítjuk félre Estebant. Pontosan ugyanazokat a feltételeket kapja meg, mint Pierre. Ugyanazon a szinten, ugyanabban a státuszban vannak.”

„Tudjuk, hogy nagyon közel állnak egymáshoz teljesítményben, és nem lenne jó, ha bármi mást csinálnánk bárkinél. Ez a csapat érdeke: az Alpine érdeke az első.”

Arra a kérdésre, hogy amiatt esetleg aggódik-e, hogy a távozása miatt Ocon kevésbé fogja elsődleges a csapat érdekeit szem előtt tartani a sajátjaival szemben, Famin némileg ironikus választ adott: „Nem aggódom jobban, mint korábban…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: