DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Vallomás: A Williams nyíltan csábítja Sainzot

Ritkán fordul elő, hogy egy csapatfőnök a sajtón keresztül próbálja meggyőzni kiszemeltjét, hogy őket válassza – de az idei F1-es pilótapiacon tényleg minden megtörténhet.

Bár a Ferraritól való távozás bejelentését követően egy ideig a Mercedes és a Red Bull is Carlos Sainz lehetséges célpontjai között szerepelt, mostanra világossá vált, hogy Brackley és Milton Keynes ajtói (legalábbis egyelőre) zárva vannak előtte, hiszen az energiaitalosok hosszabbítottak Sergio Perezzel, a csillagosok pedig bevallottan Andrea Kimi Antonellit akarják az autóba ültetni.

Így aztán Sainznak minden bizonnyal két esélye maradt: csatlakozni a Sauberhez, hogy 2026-tól a gyári Audi-projekt vezéralakja legyen, vagy a Williamshez szerződni, és kibekkelni, amíg adódik egy jobb lehetőség – vagy esetleg a legendás csapat váratlanul felemelkedik. Utóbbiak csapatfőnöke, James Vowles úgy nyilatkozott, hogy szerinte egyértelmű, hogy kellene döntenie…

sainz-2024-3



„Csak egy vagy két lehetősége maradt, s ha kettő, abból mi vagyunk az egyik. Én személy szerint úgy gondolom, hogy mi vagyunk a megfelelő opció a számára. Ez egy jó párosítás lenne, de a döntés rajta áll” – nyilatkozta Vowles az F1 hivatalos csatornájának, majd azt is elárulta, hogy két versenyző szerepel azon a szűkített listán, akit Albon partnerének szánnak 2025-ben.

Hogy ki a másik, azt nem árulta el, azt viszont igen, hogy ki áll az első helyen kettőjük közül: „Szerintem elég nyíltan kimondtuk, hogy ki áll a listánk élén, most minden azon múlik, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megállapodást kössünk, jelen helyzetben Carlosszal. Szerintem hihetetlenül jó versenyző.”

vowles-2024

Versenyzők terén a Williams még csak vágyik arra, hogy egy igazi A-listás sztár üljön az autóba, az autókon viszont már most is dolgozik egy igazi ász a korábban többek között a McLarennél és a Ferrarinál is fontos szereppel bíró Pat Fry személyében, és mint a csapatfőnök leszögezte, további nagy bejelentések következnek majd:

„Sajnos még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bejelentsük őket, de amikor elkezdjük, akkor nagy neveket fognak látni, akiket sokan ismernek a technikai és az aerodinamikai szervezetünkben. És nincsenek kevesen! Azt hiszem, most körülbelül 20-30 olyan embernél tartunk, akik hatalmas elismerésekkel rendelkeznek a sportágban, és hozzájárulnak majd a Williams sikeréhez” – mondta,, majd hozzátette:

sainz-2024-7

„Jó helyzetben vagyunk, minden úgy alakul, ahogyan szeretném, persze az ilyesmi mindig lassabban megy, mint ahogyan az ember szeretné. Szeretnéd, ha már holnap belépnének az emberek az ajtón, de én inkább kivártam, hogy a megfelelő embereket szerződtethessem.”

Vowles nem elégedett meg azzal, hogy az F1 hivatalos csatornáján keresztül próbálta meggyőzni Sainzot arról, hogy a jövője Grove-ban van, a Sky Sportsnak is hasonló tartalmú nyilatkozatot tett, amivel egyúttal arra is utalást tett, amit Mészáros Sándor kollégánk a Formula Podcast nemrégi adásában pedzegetett: a Williams számára már az is presztízskérdés, hogy egyáltalán szóba áll velük a spanyol.

„A Williams már nem ugyanaz a Williams, mint három évvel ezelőtt volt, és a puszta tény, hogy tárgyaltunk Carlosszal, azt mutatja, hogy megváltoztattuk a hozzáállásunkat: két világklasszis versenyzőt szeretnénk. Azt akarjuk, hogy a világ észrevegye, hogy itt vagyunk, és komolyan gondoljuk. Befektetéseket végzünk azért, hogy újra az élre kerüljünk, s 2026-ban az egyik legjobb erőforrás, ha nem a legjobb erőforrás érkezik az autónkba.”

albon-2024-f1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: