DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Newey nélkül is bizonyítani akar a Red Bull

A világbajnok F1-es gárda technikai igazgatója, Pierre Wache állítja: a csapat felkészült a 65 éves tervezőguru távozására, és nélküle is sikeresek lehetnek.

Bő egy hónapja jelentették be, hogy Adrian Newey a 2025-ös esztendő első negyedében távozik a Red Bull Racingtől. Az energiaitalos alakulat mellett korábban a Williamsnél és a McLarennél is világbajnok autókat tervező szakember azonban már most is háttérbe vonul a Formula-1-es teendőktől, és az RB17-es hiperautó munkálataira koncentrál.

f1-newey-redbull-1



Noha eddig is Pierre Wache töltötte be az F1-es technikai igazgató posztját a Red Bullnál, Newey távozásával értelemszerűen még nagyobb felelősség hárul majd a szakemberre. Wache ugyanakkor úgy gondolja, hogy az istálló felkészült erre a forgatókönyvre:

„Úgy gondolom, ismerve Adriant… Szerintem mindenki tudja ebben az üzletben, hogy Adrian egy nagy ember, és valószínűleg az F1 történetének legsikeresebb mérnöke. Úgy vélem, nagy hatása lesz ennek ránk, ugyanakkor a csapat felkészült erre” – idézi Wache szavait a RacingNews365.com portál.

„Nem arról volt szó, hogy még további húsz évre számítottunk tőle. Fel kellett építenünk köré egy csapatot, hogy biztosítsuk, hogy felkészültünk erre az eshetőségre.”

f1-wache-redbull-1

Arra a kérdésre, hogy tényleg annyira nem fog hiányozni Newey, mint ahogy azt a Red Bull állítja, a technikai igazgató így reflektált: „Nehéz ezt biztosra megválaszolni. De erre tervezünk, ezért dolgozunk. De majd csak a jövő dönti ezt el, elvégre egy kompetitív környezetben dolgozunk. A többiek azt mondják, keményen dolgoznak, hogy utolérjenek minket, mi meg azért dolgozunk keményen, hogy elöl maradjunk.”

„Most a csapatnak kell ezt megcsinálni, de már amúgy eddig is csapatmunka volt az autó elkészítése, nem egyetlen emberé. Azt mondanám, igen, felkészültünk rá, hogy csapatként dolgozzunk az autón. És úgy gondolom, ezt bizonyítanunk kell a következő években.”

Newey jövője amúgy egyelőre nem tisztázott: a 65 éves tervezőgéniusz többször jelezte, hogy eleinte biztosan szeretne egy ideig pihenőre vonulni, ugyanakkor arról is beszélt már, hogy nem zárja ki az újabb F1-es projektben való szerepvállalást. Kérőből pedig állítólag nincs hiány: sajtóértesülések szerint a Ferrari, az Aston Martin, a Mercedes és a Williams is szívesen megszerezné magának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: