DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

A versenynaptár miatt nem indulnak Le Mans-ban az F1-es sztárok

Max Verstappen a BoP-t és a súlyhatárt is módosítaná, de egyetért Charles Leclerc-rel abban, hogy az F1 mellett egyszerűen nem fér bele a Le Mans-i 24 órás.

Max Verstappen és Charles Leclerc is kifejezetten szeretne részt venni majd a Le Mans-i 24 órás  viadalom, de egyelőre egyikük számára sem megoldható mindez a sűrű F1-es versenynaptár miatt.

Egyébként is extra sok nagydíjhétvégét kell teljesíteniük, másrészt pedig éppen a nyári időszak igazán őrült az F1-ben: ahogy ebben a cikkünkben össze is szedtük, Kanada után szinte megállás nélkül teljesít másfél hónapot a mezőny 2024-ben.

f1-verstappen-leclerc-lemans



„Szeretnék indulni Le Mans-ban egyszer, de szerintem mindegyikünknek ugyanaz a problémája: az F1-es program őrült, tényleg őrült. Alig lenne idő felkészülni egy olyan futamra, mint Le Mans, márpedig ha elindulok rajta, akkor felkészülten akarok megérkezni és megcélozni a győzelmet” – mondta Leclerc.

„Szóval egy ilyen projektet komolyan kell venni, és a jelenlegi F1-es versenynaptárral elég nehéz lenne ezt megoldani. Egyébként követem a WEC-et, az utóbbi két évben, mióta a Ferrarinak van hypercar-programja, azóta szorosabban is, főleg most, hogy az öcsém is elkezdte az endurance-karrierjét” – tette hozzá a Ferrari monacóija.

 

Verstappen módosítaná a BoP-t

A WEC-ben és Le Mans-ban is érvényesül a Balance of Performance, vagyis az autók közötti mesterséges teljesítménykiegyenlítés, amely rendszeresen vitákat szül – bár pont a gyártók és a csapatok kevésbé hangosak a témával kapcsolatban, hiszen részben éppen emiatt lett ennyire királykategória most a hosszútávú-világbajnokság.

Max Verstappen viszont szeretné megvárni, amíg kicsit kiforrja magát ez a rendszer a jelenlegi bajnokságban – egyébként nagy rajongója az endurance-versenyzésnek, az online térben rendszeresen vesz részt ilyeneken.

„Itt nem csak rajtad múlnak a dolgok, össze kell dolgozni a csapattársaiddal, hogy megtaláljátok a megfelelő beállításokat. Követem a dolgokat és beszélgetünk is róla” – mondta a holland.

f1-verstappen_1

„De jelen pillanatban szerintem túl korai még elindulni az új szabályrendszer miatt is, szerintem a BoP-t egy kicsit jobban ki kell találniuk az autók között. Úgy látom, hogy itt-ott még vannak hiányosságai” – tette hozzá az F1-es címvédő, aki szerint a pilóták súlyát is jobban kellene menedzselni, mert jelenleg aki könnyebb, az előnyt élvez.

„Ebben is valami határra lenne szükség, mert én mondjuk nyomok nagyjából nyolcvan kilót felszereléssel együtt, de vannak, akik csak ötvenöt-hatvanat. Szerintem így Le Mans-ban nincs esély, mert az már körönként néhány tizedmásodperc, és tudni, hogy hihetetlen különbség tud kialakulni. Szerintem ezt is meg kell oldani, lehetne egy minimumhatár mondjuk. De az biztos, hogy a jövőben indulni akarok, mert ez egy hihetetlen esemény” – fogalmazott Verstappen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: