DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 18. kedd
F1

Antonelli Russellnél is gyorsabb volt az F1-es teszten?

Lapértesülések szerint egyre jobb esélyei vannak a 17 éves olasznak a Mercedesnél való debütálásra: a silverstone-i teszt végleg meggyőzhette Toto Wolffékat.

Amióta február elején kiderült, hogy Lewis Hamilton a 2024-es idény végén távozik a Mercedestől a Ferrari kedvéért, a legfőbb pilótapiaci kérdés, hogy ki veszi át a helyét 2025-ben. Már az elejétől kezdve esélyesként emlegették a Mercedes saját neveltjét, a mindössze 17 éves Andrea Kimi Antonellit, s ahogy telik az idő, úgy tűnik egyre valószínűbbnek, hogy ő is lesz a befutó.

Az eddigi juniorkarrierje során bajnoki címeket halmozó Antonelli idén debütált a Formula-2-ben, egyelőre azonban nem váltotta meg a világot: a legjobb helyezése a negyedik hely, azaz még nincs dobogója, összetettben pedig a hatodik helyet foglalja el. Ugyanakkor az is tény, hogy az egyébként élcsapatnak számító Prema Racingnek is rendkívül nehéz idénye van eddig az F2-ben, így a hírek szerint a Mercedes is ennek kontextusában értelmezi pártfogoltja produkcióját.

Ami viszont állítólag még inkább meggyőzhette Toto Wolff csapatfőnököt és a Mercedes vezetőségét, az az, amit Antonellitől az F1-es teszteken láttak. Az olasz még április közepén a Red Bull Ringen vezetett először Formula-1-es autót, akkor még a 2021-est, majd nem sokkal már Imolában körözött a jelenlegi szabályrendszerben épült 2022-es versenygéppel – amellyel állítólag igen versenyképes időkre volt képes.

f2-antonelli-premaAz olasz Corriere dello Sport most arról írt, hogy a nemrég Silverstone-ban rendezett harmadik teszt végleg eldönthette Antonelli sorsát. Arról már korábban is voltak értesülések, hogy a Mercedes a 17 éves juniorjuk mellett Mick Schumachert is autóba ültette a Brit Nagydíjnak otthont adó pályán – az istálló cáfolta, hogy egyfajta szétlövés lett volna ez a két pilóta között –, viszont a lap úgy tudja, hogy George Russell is vezetett a privát gyakorláson.

Antonelli pedig állítólag nemcsak Schumachernél volt gyorsabb, hanem az egyszeres nagydíjgyőztes Russell-lel összevetve is kifejezetten erős teljesítményt nyújtott. A Corriere információi szerint az olasz a kvalifikációs szimulációk során ugyanolyan gyors volt, mint a brit, a hosszabb etapon pedig minimálisan még erősebb tempót is mutatott nála.

Állítólag ez végképp meggyőzhette Wolffékat arról, hogy bevállalhatják Antonellit 2025-re a Mercedesnél. Az viszont, hogy a korábbi híreszteléseknek megfelelően esetleg már idén lehetőséget kaphat esetleg a Williamsnél, valamelyest valószínűtlenebbnek tűnik.

Egyfelől amiatt, mert más is szóba jöhet akár menet közben Logan Sargeant helyén – erről utazó tudósítónk, Mészáros Sándor részletesen beszélt a Formula Podcast alább meghallgatható friss adásában az Esteban Ocon-balhé kapcsán –, másfelől azért, mert a menedzsment állítólag szeretné, ha Antonelli inkább teljes szezont futna az F2-ben azok után, hogy a Formula-3-as lépcsőfokot átugrotta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: