DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap
F1

Verstappen tanácsa Antonellinek: „Kövess el hibákat!”

A háromszoros F1-es világbajnok szerint ezek is fontosak a versenyzők fejlődésében. Russell is elmondta, mit szólna hozzá, ha a fiatal olasz érkezne mellé.

Továbbra is az egyik legérdekesebb pilótapiaci kérdés a Formula-1-ben, hogy ki lesz Lewis Hamilton utódja a Mercedesnél, és egyre egyértelműbben kirajzolódik, hogy Toto Wolffék Andrea Kimi Antonelli bevetését részesítenék előnyben – sőt, a Formula-2-ben szereplő olasz kapcsán folyamatosak azok a pletykák, hogy akár már idén év közben debütálhat a Williamsnél.

Max Verstappen, aki szintén már 17 évesen bemutatkozott az F1-ben, meg is kapta a kérdést, hogy milyen tanácsot adna Antonellinek: „Ha tehetséges vagy – márpedig Kimi esetén látható, hogy az –, akkor nem hiszem, hogy túlságosan aggódnod kell. És el kell követned hibákat” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok a Formula.hu jelenlétében a Monacói Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján.

f1-verstappen-monaco-day0-redbull



„Ideális esetben ezeket a hibákat akkor követed el, amikor még nem harcolsz bajnokságokért, így én is szerencsés voltam, hogy a Toro Rossónál kezdtem, ahol nem sokan figyeltek. Szóval elkövethetsz itt-ott ostoba hibákat, mert ezek fontosak, hiszen még ha azt is mondod magadnak, hogy ezt nem tudnád megcsinálni, csak így tudsz alkalmazkodni és előrelépni.”

„Ha ennyire fiatal vagy, csak arra koncentrálsz, hogy minél gyorsabb légy, elkövesd ezeket a hibákat, jó versenyeredményeket hozz, és próbáld meg nem túlgondolni a dolgokat” – fogalmazott a Red Bull pilótája, aki később azt is megkapta, mi a leginkább félelmetes az F1-ben egy újonc szempontjából:

„Remélhetőleg semmi sem túl ijesztő, de ha még újonc vagy, akkor nagyon sokat kell tanulnod. Számomra a legnagyobb kihívást egy teljes versenytáv teljesítése jelentette, hiszen az F3-ban nagyjából 35 percesek voltak a futamok, így sokkal több dolog történik, és ennek nagy része az, hogy figyelned kell a gumikra. Ezek az abroncsok annyira egyediek és érzékenyek más kategóriákhoz képest, és persze már az F3-ban és az F2-ben is Pirelli-gumik vannak, de az én esetemben még nem ez volt a helyzet.”

„Jó és rossz pillanatokon mész keresztül, és abból tanulhatsz sokat, ahogy azokból a hétvégékből kijössz, amikor nem működnek a dolgok. Emberként is fejlődsz az autón kívül abban, hogy mit akarsz a magánéletedben, és közben egyre jobban megérted az autók beállításait is.”

f1-antonelli-mercedes-teszt-3

„Az autók fejlődnek, de ha egy csapatnál vagy, többé-kevésbé tudod, mi működik ugyanazokkal a mérnökökkel az autó finomhangolásánál. Minél több időt töltesz velük, annál jobb lesz, de nem szabad túl sokat gondolkodnod ezen, csak hagynod kell, hogy megtörténjen.”

 

Russell nagyra tartja Antonellit, de bárkit szívesen lát

A múlt héten Hamilton konkrétan úgy nyilatkozott, hogy Wolff helyében ő Antonellinek szavazna bizalmat 2025-re. De mit szólna ehhez George Russell, ha az olasz érkezne mellé a Mercedeshez? A brit szintén részt vett az FIA sajtóeseményén, és így felelt minderre:

„Úgy gondolom, Kimi egy fantasztikus versenyző. A Formula-2-ben versenyez nyilván idén, de kétségkívül a jövőben Formula-1-es pilóta lesz belőle. Emellett sorstárs abban, hogy hozzám hasonlóan a csapat juniorjaként járja végig a ranglétrát.”

„Úgy vélem, ez egy remek lehetőség a Mercedesnek a jövő építésére, de mint mondtam korábban, bárkit szívesen fogadok a csapattársamként. Úgy érzem, jelenleg is elég jó a csapattársam. Mindenkit szívesen fogadok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: