DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap
F1

„Nehezen legyőzhető csapat vagyunk” – Verstappen

Az elmúlt évek élmezőnyben gyűjtött tapasztalata jelenti az előnyüket a riválisokhoz képest az F1-es címvédő szerint – aki viszont Monacóban nem számít könnyű menetre.

Ugyan Max Verstappen győzött Imolában is és hét futamból ötöt megnyert 2024-ben, a Red Bull és a holland előnye egyértelműen fogyatkozni látszik. Miamiban a McLarené volt a legjobb versenytempó a biztonsági autós megszakítás nélkül is, egy hete pedig szintén megszorongatta a világbajnokot Lando Norris is.

Ráadásul most jön a Monacói Nagydíj, amely Verstappen szerint nem kedvez számukra – ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón is megerősítette a Formula.hu jelenlétében.

„Úgy vélem, ha megnézzük a nyomvonalat, valószínűleg nem ez lesz a legjobb pályánk, egyszerűen azért, mert az autónk általában szenved a huplikon és a kerékvetőkön. Dolgoztunk rajta kicsit a tavalyi évhez képest. Szerintem az eddigi helyszíneken javult kicsit az alacsony tempós kanyarokban a teljesítményünk, de nem hiszem, hogy könnyű hétvége várna ránk.”

f1-verstappen-monaco-day0-2



„Monaco persze amúgy sem egyszerű soha, még ha elvileg tiéd is a legjobb autó. Nagyon nehéz Monacóban mindent működésre bírni, például a gumikat az időmérős körre, jöhetnek piros zászlók, mindig sok a megszakítás. Nagyon sok minden alakulhat jól, de mehet is félre. Csak résen kell lennünk.”

„Nyilván Imolában nagyon rosszul kezdtünk, de sikerült megfordítanunk. Nem akarnék egy újabb olyan hétvégét, eléggé stresszes és nem kellemes!” – tette hozzá félig viccesen a Red Bull versenyzője. Pedig Verstappen szerint a Ferrari mindig is erős volt Monacóban, s a McLaren is felzárkózott az utóbbi hetekben, így muszáj lesz mindent kisajtolniuk magukból és megtalálniuk a tökéletes beállításokat:

„Tudom, hogy ez nem mindig reális, de mindig el kell jutnod egy bizonyos pontra. Talán az előző néhány futamon nem működtünk ezen a top szinten, de minden egyes hétvégén újra megpróbáljuk, igyekszünk megtalálni a legjobb beállításokat. De egyértelműen látható, hogy szorosabbá válik az élmezőny.”

 

Mi a Red Bull és Verstappen előnye a riválisokkal szemben?

Verstappen az Emilia-romagnai Nagydíjon is kifejezetten nehéz helyzetből felállva, a végén nagy hajszában nyert, így meg is kapta a kérdést a monacói médianapon, hogy mi emelheti őt/őket jelenleg a mezőny fölé:

f1-verstappen-imola-redbull-1

„Nehéz erre mit mondanom. Csak a Formula-1-es tapasztalatomból tudok beszélni, miszerint idővel rutint gyűjtesz és tudni fogod, hogyan kezelj jobban bizonyos helyzeteket. Emellett az, hogy csapatként néhány éve már az élen vagyunk, az, ahogy működünk, különbséget jelenthet azokkal szemben, akik ezt kergetik.”

„Csak próbálunk nyugodtak és összeszedettek maradni. Tudjuk, hogy az utóbbi néhány futamon egyes csapatok közelítettek vagy le is győztek minket, szóval természetesen mi is próbálunk fejlődni.”

„De úgy gondolom, az elmúlt években gyűjtött tapasztalat nagyon nehezen legyőzhető csapattá tesz minket a bajnokságban, mert nem követünk el sok hibát. Mindig próbálsz mindent optimalizálni, de ez az életre is igaz. Folyamatosan tanulsz és próbálsz jobb lenni. De szerintem ez nagyon veszélyessé tesz minket egy bajnoki csatában.”

Ami pedig Norris azon nyilatkozatát illeti, hogy szeretnék nyomás alá helyezni Verstappenéket a McLarennel, a világbajnokság éllovasa így reflektált: „Szerintem mindenkinek így kellene gondolkodnia, főleg az utóbbi két verseny után, amikor tényleg harcban voltak. Persze elég sok pontos hátrányban vannak jelenleg, de ha elkezdenek hirtelen nyerni, ez gyorsan fordulhat. A magunk részéről csak javítanunk kell tovább a csomagon, az én hozzáállásom pedig mindig ugyanaz volt. Nem számít, mások érintettek-e ebben, csak magunkra kell koncentrálnunk, mert egyedül azt tudjuk irányítani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: