DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap
F1

Leclerc-t meglepné, ha nem lenne harcban a pole-ért

A hazai dobogó nem hozza lázba a Ferrari versenyzőjét, csak a győzelem érdekli a monacói F1-est. Beszélt a vörösök Imolában előtérbe került gondjairól is.

Bár sok más Formula-1-es pilóta is Monacóban él, Charles Leclerc révén tényleges hazai versenyző is lesz a mezőnyben a hétvégi nagydíjon. A Ferrari pilótáját valóságos átok sújtotta eddig Monte-Carlo utcáin, de bízik benne, hogy a 2024-es versenyen fordulhat a szerencséje:

„Jól érzem magam!” – mondta el a Formula.hu jelenlétében a csütörtöki sajtótájékoztatón. „Mindig különleges érzés a Monacói Nagydíj szerintem az összes versenyzőnek, de nekem különösen, hiszen itt nőttem fel. Szóval várom már. Mindig versenyképesek voltunk itt, szóval remélhetőleg most is ez lesz a helyzet. Ugyanakkor a végeredménye a hétvégéknek sosem volt olyan, amilyet akartam. Keményen dolgoztunk, a lehető legjobban felkészültünk, úgyhogy remélem, ez a hétvége jó lesz!”

f1-leclerc-ferrari-monaco-day0



Arra a kérdésre, hogy mennyit jelentene számára egy hazai dobogó, Leclerc határozott és ambiciózus választ adott: „Nem sokat, nem sokat. A második vagy a harmadik hely nem igazán hoz lázba. A győzelmet kell célba vennünk. Láttuk az előző néhány versenyen, hogy a Red Bull, a McLaren és mi nagyon közel vagyunk egymáshoz az időmérőn, és tudjuk, hogy az mennyire fontos itt.”

„Úgyhogy mindent össze kell jól raknunk, és ha megszereznénk a pole-t, akkor jó esélyünk lenne arra, hogy megszerezzük azt, amit akarunk, ami a győzelem” – fogalmazott a Ferrari versenyzője, aki a pole-esélyeket illetően így fogalmazott:

„Úgy érzem, Monacóban mindig kicsit nulláról indulunk. Amit láttunk az előző néhány futamon, szerintem nem nagyon lesz más a helyzet most sem, de így is lehetnek azért meglepetések, ahogy azt láthattuk például velünk 2021-ben, amikor addig sehol nem voltunk, majd Monacóban jól működött az autónk. Meglátjuk pénteken, hol állunk a többiekhez képest, de meglepődnék, ha nem lennénk legalább harcban a pole-pozícióért.”

 

Nem aggódik a Ferrari problémája miatt

Egy hete Imolában csak harmadik erőnek tűnt a Ferrari a Leclerc által is említett két Red Bull és McLaren mögött, de szerinte akár más eredmény is kisülhetett volna a hétvégéjükből, ha az időmérőn nem szenvednek nagy időhátrányt az első szektorban a célegyenesben. A monacói szerint abban volt előnyben a két rivális csapat, ahogy az egyenesben a visszanyert energiát leadták a hibrid erőforrás akkumulátorából – ám a pilóta nem érzi komolynak a problémát:

f1-leclerc-ferrari-imola

„Nem-nem, nem aggódunk emiatt. Nyilván láttuk ezt kicsit az előző versenyen, valamint Dzsiddában is, de úgy gondolom, ez inkább arról szól, hogyan menedzselünk mindent, és nem valami olyasmi, ami kőbe van vésve és nem tudunk rajta változtatni rövid időn belül” – mondta el Leclerc.

„Úgyhogy meg kell néznünk, de nem nagy ügy a dolog. Mindenesetre úgy tűnt, a Red Bull és a McLaren a dolgok pozitív oldalán voltak ezzel Imolában, míg nekünk hiányzott egy kis idő, de ez változhat a szezon során. Alapos elemzést hajtottunk végre, és szerintem fejlődhetünk ebben.”

Amikor viszont azt vetették fel neki, hogy az előző nagydíjak alapján sokan már egy szorosabb élharcot vizionálnak, Leclerc némileg hűtötte a kedélyeket: „Nem akarom megölni az izgalmakat, de nem vonnék le túl hamar ilyen következtetéseket. Az utolsó verseny elég szoros volt, az előtte lévő is, két egyedi pályáról beszélünk, és az is igaz, hogy a következő kettő is egyedi lesz Monacóval és Kanadával, ahol rendkívül fontos, hogyan viselkedik az autó a rázóköveken. Ahogy Max mondta, ez talán nem mutatja meg az autójuk erősségét.”

„Szerintem kicsit várnunk kell még arra, hogy meglássuk, hol is állunk teljesítményben. Ugyanakkor magabiztosak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy előreléptünk a fejlesztéseinkkel, és reméljük, elegendő ez ahhoz, hogy csökkentsük a távolságot és rövidesen egy szintre kerüljünk velük. Ez nagyszerű lenne összességében is az F1 számára, és ezt akarjuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: