DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap
F1

„Nem vettünk észre egy alapvető dolgot” – Wolff

A Mercedes F1-es főnöke elismerte: voltak „cikkcakkok” az előző években, de mostanra irányba álltak. Nem irigységgel figyeli a McLaren feltámadását.

Hiába alakították át jelentősen az idei szezonra az autójukat, a Mercedes egyelőre csak a negyedik erőnek számít a 2024-es Formula-1-es szezonban: a Red Bull, a McLaren és a Ferrari egyértelműen előttük jár, az Aston Martint és az alsóházat viszont a legtöbbször előzik – nem véletlenül fogalmazott úgy Lewis Hamilton a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíj után, hogy a senki földjén tartózkodnak.

A Mercedesnél ugyanakkor állítják, hogy folyamatosan lépdelnek előre az apró fejlesztéseik révén, amelyek stabilabbá és kiszámíthatóbbá, ezáltal pedig jobbá is teszik a W15-öst – ezt Toto Wolff Imolában újfent elismételte:

f1-mercedes-imola-1



„Úgy gondolom, hogy most azt látjuk, hogy az apró fejlesztések, amelyek nem csodaújítások, jobb egyensúlyi tartományba hozzák az autót, és ezáltal jobb a teljesítmény is. Ezekkel lehet egy-másfél tizedmásodpercet javulni, de közben más csapatok is fejlődnek” – idézi a Mercedes csapatfőnökét a Motorsport szaklap.

„Szóval egy olyan úton haladunk, amely során jobbá tesszük az autót. Látjuk ezt. Ez nem olyasmi, mint egy részvény árfolyama, hogy egyenes vonalban emelkedik, hanem vannak benne hullámok. Amíg viszont az irány helyes, addig magabiztosabbnak érzem magam.”

Ezt a bizonyos irányt illetően elismerte Wolff, hogy sokáig nem találtak rá valamire, amire kellett volna – igaz, azt nem részletezte, mire gondol pontosan: „Az előző néhány évben voltak cikkcakkok, és abszolút becsúsztak hibás kanyarok is. Úgy gondolom, van egy alapvető dolog, amit nem szúrtunk ki, pedig ki kellett volna.”

„Ezért vagyunk most magabiztosabbak. Ugyanakkor ebben a sportban semmit sem vehetünk biztosra. Ott tartunk, ahol tartunk, ami nem elég jó, hallhatjátok is a hangomon, hogy ideges vagyok. Egyszerűen csak jobb munkát kell végeznünk.”

f1-mercedes-imola-2

Nem irigy a McLarenre

Miközben a Mercedes leginkább egy helyben toporog, az ő erőforrásaikat használó McLaren az elmúlt szűk egy év legnagyobb felzárkózását produkálja: a tavalyi ausztriai-silverstone-i fejlesztési csomagjuk óta folyamatosan közelítenek a domináló Red Bullra, sőt Miamiban és Imolában a futam bizonyos szakaszaiban már gyorsabbak is voltak náluk.

Wolff azonban nem irigykedik a partnercsapatukra, inkább motivációt merít a teljesítményükből: „Először is, azért imádom ezt a sportot, mert a stopper sosem hazudik, és jó munkát végeztek. Tisztelnünk kell azt, ahogy a dolgokat csinálták. A nagyobb versengés az élen jó az egész sportnak és mindenkinek.”

„Nem irigységgel figyelem ezt, épp ellenkezőleg. Úgy tekintek erre, hogy azt mondom, hogy ezt kell nekünk is elérni, hiszen ők is képesek voltak rá. Végső soron ez csak jó mérnöki munka. Egyik lépést kell követnie a másiknak” – mondta el a Mercedes-vezér a Racer hasábjain.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: