DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 19. szerda
F1

Kérvény: Antonelli 17 évesen debütálna

Kérvényezték az FIA-nál, hogy Andrea Kimi Antonelli a szabályokat felülírva már 17 évesen bemutatkozhasson az F1-ben – megvizsgálják a kérelmet.

Egy ideje már hallani lehet azokat a felvetéseket, miszerint a Mercedes még idén szeretne F1-es versenyzőt csinálni fiatal tehetségükből, Andrea Kimi Antonelliből, aki adott esetben akár Lewis Hamilton utóda is lehet a csillagosok autójában a következő szezontól kezdve.

Az események felgyorsulni látszanak, hiszen több tesztet is szerveztek a fiatal olasz tehetség számára, s egyes felvetések szerint küszöbön áll Antonelli bemutatkozása, méghozzá a Williamsnél az elvárásoktól jelentősen elmaradó Logan Sargeant helyén.

antonelli-2024-3Csakhogy erre a szabályok értelmében legkorábban az Olasz Nagydíjon kerülhet sor, hiszen Antonelli csak augusztus végén tölti be a 18-at, s a szabályok értelmében ennél fiatalabban nem kaphat szuperlicenszet.

Vagy mégis? Az FIA-tól ugyanis kérvényezték, hogy tekintsenek el a korhatár szigorú alkalmazásától Antonelli esetében, s ha ez megtörténik, elméletileg már Imolában debütálhat a jelenleg az F2-ben szereplő olasz pilóta, azonban a beszámolók szerint erre több félnek is áldását kell adnia, így a folyamat koránt sem egyszerű.

antonelli-2024-2

Ráadásul ahogy azt tavalyelőtt Colton Herta esetében láthattuk, a külön engedélyeket nem osztják könnyű kézzel a szövetségnél: mint emlékezhetünk, az AlphaTauri az amerikai versenyzőt szerette volna Pierre Gasly helyére ültetnie, ám nem volt meg a szükséges pontmennyisége a szuperlicenszhez.

Ez utóbbival egyébként semmi probléma Antonelli esetében, hiszen bőven megvan a szükséges pontszáma ehhez, az FIA pedig meg fogja vizsgálni a kérelmet – a Williams nem kommentálta az értesülést.

Vowles: Hatalmas lépés 20 hónap alatt az F4-ből az F1-be

A csapatfőnökök sajtótájékoztatóján, melyen a Formula.hu utazó tudósítója, Mészáros Sándor is részt vett, a Williams első embere, James Vowles elmondta, hogy semmilyen belső információt nem kapott a Mercedestől Antonelli tesztjeiről, majd arra is rákérdeztek nála, valóban ülést kaphat-e már idén csapatánál a 17 esztendős versenyző.

vowles-williams

A brit csapatvezető kitérő választ adott: „Biztos vagyok benne, hogy van szándék erre, de jelenleg sokkal komolyabb problémákkal kell foglalkoznunk, mint a pilótakérdés” – mondta Vowles, majd hozzátette: „Ne feledjük, Kimi húsz hónapja még a Formula–4-ben versenyzett, és ilyen rövid idő alatt hatalmas lépés egy F1-es autóba kerülni.”

Ami pedig a felvetések azon részét illeti, hogy Sargeantot cserélnék le Antonellire… Nos, Vowles erre adott válasza nem a legbiztatóbb az amerikai versenyző számára: „Mindig azt mondtam, hogy ez itt meritokrácia. Logannek ki kell érdemelnie az ülését, és e pillanatban van néhány kemény feladata, egyes területeken sokkal közelebb kell kerülnie Alexhez. De egyelőre nincs szó a leváltásáról.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: