DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Négy éve Seidl nemet mondott Hülkenbergnek

„Ne is reménykedj” – hangzott akkor a válasz Nico Hülkenberg leendő főnökétől. Másodlagos szempont volt, hogy német csapathoz szerződjön, és a Haasról sem feledkezik meg.

A szokottnál népszerűbb szereplő volt Nico Hülkenberg a Miami Nagydíj csütörtöki médianapján – hiszen csupán egy hét telt el azóta, hogy megtörtént a bejelentés, a német versenyző 2025-ben a Stake, ezt követően pedig a csapat jogutódja, az Audi gyári versenyzője lesz.

A megállapodásban kulcsszerepet játszott a Saubert és az Audi F1-es projektjét irányító Andreas Seidl, aki korábban futólag együtt dolgozott Hülkenberggel a Porsche LMP1-es csapatfőnökeként, mikor a német versenyző a gyártóval megnyerte a 2015-ös Le Mans-i 24 órást.

„A szerencsének is szerepe volt benne, rajta keresztül valósult meg. Közvetlen és egyenes volt végig velem” – mondta el Hülkenberg a sajtónapon a Sauber-vezérigazgató szerepéről, aztán felidézett egy korábbi történetet: négy évvel ezelőtt, mikor állandó versenyzőként kiszorult a mezőnyből, már felkereste Seidlt.



„Emlékszem, hogy 2020-ban, talán a szezonkezdet előtt, mikor nem voltam biztos benne, mit is akarok csinálni, felhívtam őt. Akkoriban a McLarennél dolgozott, én pedig megkérdeztem, van-e esély náluk számomra.”

„Ő egyenesen válaszolt, azt mondta: ’nincs, ne is reménykedj, nem fog megtörténni.’ Most azonban, évek múltán már nagyon más volt a helyzet. Nagy lelkesedéssel segített nekem” – hasonlította össze a négy évvel ezelőtti és a mostani esetet Hülkenberg, aki akkor három szezont is kihagyott (csupán beugróként szerepelt a Racing Pointtal és Aston Martinnal), pályafutása azonban 36 évesen ért új magasságba.

A Haas szereplése is kellett az Audi-szerződéshez

Arra a felvetésre, mennyire számított, hogy a négykarikásoknál német gyártó német versenyzője lesz, így válaszolt:

„Ez csak másodlagos, mellékes tényező volt. Nem ezt kerestem kifejezetten. Egy versenyző a sportszakmai szempontból legjobb csomagra vágyik, a legjobb jövőbeli lehetőségre. Úgy gondolom, számomra az Audi lesz ez.”

„Természetesen még mindig erre a szezonra összpontosítok” – emlékeztetett rá, hogy a 2024-es évad zöme még hátravan. Erre felfűzve a Haasnak is köszönetet mondott, a csapatnak, amely a három kihagyott szezon után alkalmazta őt: „Nagyon boldog vagyok itt. Ez volt a csapat, amely esélyt adott a visszatérésre. Természetesem ez fontossággal bír, én a részemről nagyra értékelem a csapatot.”

„Most boldog vagyok, és (a szerződést) jutalomnak tekintem a jó munkáért, amelyet én és a csapat végeztünk a visszatérés óta eltelt másfél évben” – beszélt a Haas szerepéről arra vonatkozóan is, hogy megkaphatta a lehetőséget az Auditól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: