DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Továbbra is hisz Ricciardóban az RB

Laurent Mekies csapatfőnök látja a fejlődés jeleit a többszörös F1-es futamgyőztes ausztrálon: a közeljövőben érkeznek is újítások, amelyek segíthetnek neki.

Halovány formában kezdte a 2024-es Formula-1-es idényt a mezőnybe tavaly szezon közben az akkor még AlphaTauri névre hallgató alakulatnál visszatérő Daniel Ricciardo: az első négy futamon rendre elmaradt a teljesítménye a csapattársától, Yuki Tsunodától.

A legutóbbi Kínai Nagydíjon azonban fordulni látszott a trend, a sprintes hétvége két időmérőjén egyaránt az ausztrál végzett előrébb, s a vasárnapi futamon is ő állt jobban, amikor Lance Stroll hátulról belement a biztonsági autós fázist követő újraindításnál.

f1-ricciardo-sanghaj-visarb-1_1



Ricciardo javulása egybeesett azzal, hogy a Visa Cash App RB épp Sanghajban egy új karosszériát szállított neki, de a pilóta egyelőre nem akarja kijelenteni, hogy ennek köszönhető a jobb produkció. Mindenesetre Laurent Mekies csapatfőnök teljes mértékben hisz abban, hogy az ausztrál ugyanazt a maximumot nyújthatja, mint korábban:

„Igen, abszolút” – felelte az erre irányuló kérdésre Mekies, akit a Motorsport.com idéz. „A munkánk DNS-éhez tartozik, hogy megpróbáljuk beazonosítani, milyen beállítás szükséges mindkét autóhoz, hogy a versenyzők a legjobbjukat teljesítsék, és pontosan ezt tesszük mindkét pilótánk esetén. Erős fejlődést láthattunk Yukitól, és azt látjuk, hogy Daniel is tér vissza a pályájára.”

A Visa RB csapatvezetője rámutatott: már a korábbi versenyeken is érzékeltek fejlődést Ricciardo oldaláról, csak ez olykor balszerencse miatt – mint a suzukai rajtbaleset vagy az említett kínai Stroll-affér – nem látszott meg: „Már Szaúd-Arábiában elkezdtük mondani, hogy látunk dolgokat, amelyekkel megértettük, hogyan tudjuk jobban támogatni őt. Szóval igen, az irány jó.”

f1-ricciardo-sanghaj-visarb-2_1

„Még nem értük el a célt, és közép távon érkezik néhány dolog, amely segíthet abban, hogy jobban érezze magát az autóban és abban, hogy az autónk a legjobban passzoljon a vezetési stílusához” – tette hozzá Mekies az RB várható fejlesztései kapcsán. „De egyértelműen jó önbizalomnövelő lesz látni, hogy kézzel fogható az előrelépés, mint azt láthattuk a kínai hétvégén is.”

„Ellentétben azzal, ahogy az kívülről talán tűnhet, a nehéz szezonkezdet közepette is rendkívül koncentrált, nagyon nyugodt és roppant racionális volt mindezek kapcsán. Megvizsgáltuk az autó korlátait és azt, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy gyorsabb legyen.”

„Néhány lépést gyorsan meg lehet tenni, de előbb meg kell ezt érteni. Amint ez megvan, néhány dologban gyorsan léphetsz, mások viszont több időbe telnek. Igyekeztünk a lehető legtöbb dolgot kipipálni, de egyértelmű, hogy nem állunk meg itt” – fogalmazott a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: